tisdag 10 april 2007

Ockupation

Igår kunde opatriotiska danskar och norrmän fira ockupationsdagen - den 9 april 1940 ryckte tyska styrkor in i våra grannländer.

Alla som inte var quislingar har nog andra synpunkter. Men faktum är att många tusen danskar och norrmän inte hade några svårigheter att på olika sätt ställa upp och jobba för de nya herrarna.

Varför inte Sverige ockuperades vet jag inte. Det har sagts någonstans att Tyskland saknade några divisioner för en sådan operation. Men ur tysk synpunkt spelade det mindre roll. I mitten av 1940 hade man i praktiken vunnit kriget: Frankrike var utslaget, västra Europas fastland ockuperat eller kontrollerat, engelsmännen satt isolerade på sina öar, östfronten var ännu lugn. Detta skulle inte ändras förrän i slutet av 1941, när den tyska krigsmakten körde fast i den ryska vintern utanför Leningrad och Moskva. Sverige var isolerat helt enkelt, med ett svagt försvar, och i stort sett utlämnat till det tyska godtycket. Det viktigaste kortet vi hade var järnmalmen. Tyskarna behövde den till sina industrier, men skulle de angripa oss skulle också malmleveranserna för en tid förmodligen avbrytas.

Det finns folk som tycker att det är skamligt att Sverige inte var med i andra världskriget. Men om man räknar länder som verkligen "gick med" genom att förklara Tyskland krig, är det inte så många. De flesta blev insläpade mot sin vilja (inkluderar USA och Sovjet). Vi klarade oss, och i vilken mån det berodde av tur eller av regeringens och diplomaternas skicklighet, tja, därom kan väl historikerna tvista i all oändlighet ... .

Inga kommentarer: