tisdag 14 augusti 2007

Informationsasymmetri

Jag upprepar: Informationsasymmetri. Lär dig det ordet så går det dig väl i livet. När du diskuterar samhällsfrågor med vänner och bekanta (eller sura meningsmotståndare) kan du exempelvis säga "ja, vi har ju det där med informationsasymmetrin ...". Det imponerar säkert. Men skulle någon gnällig typ säga "jaha, och vad betyder det då?" är det bäst att ha ett svar till hands. Som det här:

Den klassiska nationalekonomin antar att samhället är helt genomskinligt. Vi förstår genast allt ekonomiskt och agerar därefter. Vi springer alltid efter de lägsta priserna, de bästa erbjudandena, de häftigaste upplevelserna därför att vi alltid vet vilka de är. Och det kan väl stämma i en teoretisk modell. Men i verkligheten ...

... är det så att somliga har mycket kunskaper och somliga lite. En person känner till produktionskostnader, marknadspriser, konkurrenssituation etc. En annan gör det inte. Och det kunskapsgapet är en informationsasymmetri.

Ibland är det väldigt tydligt, som när mäklare inte talar om för den som bjuder på en lägenhet vilka andra bud som har lagts, eller att utropspriset inte har någon relation till det rimliga marknadspriset. Ibland är det mindre tydligt, som när ett antal olika "märken" av färdiga frysta fiskgratänger i själva verket allihop kommer från samma anonyma fabrik. Kunden tror att de är olika, men i stort sett är det samma gratäng (samma exempel kan tas för datorer, vitvaror eller andra produkter som består av hopplock från samma anonyma underleverantörer som sätts ihop och får ett varumärke och blir en "unik produkt").

Alltså: det finns saker som vi inte vet, vi orkar inte ens veta allt, och därför kommer vi att missa en massa fina extrapriserbjudanden. (Eller inbilla oss att dumköpet vi gjorde i själva verket var första klassens kap därför att säljaren "glömde" tala om någon väsentlig detalj.) Marknaden blir som ett pokerparti där erfarna korthajar gömmer sina egna kort medan de blåser mindre begåvade motspelare.

Ibland skyddas hemligheter av lagstiftning. När offentliga verksamheter privatiseras förvandlas offentlig information till företagshemligheter, undandragna demokratisk kontroll. Tvärtemot vad som förutsätts i de enklare liberala modellerna understödjer det borgerliga samhället hemlighetsmakeri som skapar ökad informationsasymmetri. Det är nog snarare olikhet i tillgång till information än jämlikt delad information som är en av det borgerliga samhällets grundvalar. "Om underklassen visste ..." som Strindberg skrev.

4 kommentarer:

Karl Lindmark sa...

Tack för en mycket bra beskrivning av begreppet, nu blev tentapluggandet genast mycket lättare! :-)

Björn Nilsson sa...

Varsegod, trevligt att kunna hjälpa till!

David Hedin sa...

Kanon! Jag tackar också för tenta hjälpen. Bra skrivet, bättre än den grova majoriteten av vår kurslitteratur :)

Björn Nilsson sa...

Trevligt att kunna hjälpa till. Hade glömt bort det här gamla inlägget på bloggen, men i betydligt färskare poster har jag förmedlat synpunkten att inte ens ekonomerna tror på sina läroböcker!