lördag 20 oktober 2007

Nu glöder det ...



Nu glöder det av färger i höstens stora härdsmälta. På andra sidan Årstaviken hoppade en gärdsmyg runt och smattrade på ruinen av kvarnhuset vid Årstabäcken i morse, men här vid koloniområdet i Tanto var det nog mest pilfinkar och liknande som hörde av sig. Jag antar att kolonilott-innehavarna nu förbereder sig för vintervilan. Och vad gör man då? Kanske sitter och drömmer över trädgårdsböcker och frökataloger och funderar på vad som skall planteras nästa år?

De koloniområden som finns kvar inne i Stockholm ger mycket färg och trevnad. Samtidigt finns det en historia att komma ihåg - när det var matbrist under Första världskriget kunde familjerna åtminstone odla fram lite matvaror på lotterna runt om i stan. Nu är de dock mer som fägnad för ögonen och säkert berikande för sina innehavare. Det är inte utan att jag är avundsjuk när jag går förbi och tittar på allt vackert.



Dessutom kan vi ge en tanke till en av kolonirörelsens pionjärer i Sverige, Anna Lindhagen (1870-1941). Klicka på fotot så kommer det i större format och texten går lättare att läsa.

Inga kommentarer: