torsdag 20 mars 2008

Nytt genombrott i planetforskning

Det här är någon slags rymdbalett av galaxparet Arp 87. Bilden är hämtad från rymdteleskopet Hubbles hemsida. Säga vad man vill om rymden, men den är fascinerande och faktiskt ganska stor! Med hjälp av teleskopet har man hittat metan och vattenånga i atmosfären till en jättestor planet på 67 ljusårs avstånd. Organiskt material med andra ord.

NASA's Hubble Space Telescope (HST) has made the first detection ever of an organic molecule in the atmosphere of a Jupiter-sized planet orbiting another star. This breakthrough is an important step in eventually identifying signs of life on a planet outside our solar system.

Jag har för mig att man tidigare lyckats identifiera en del organiska molekyler i gasmoln ute i rymden. Nu är man alltså på gång att dels hitta allt fler planetsystem runt andra stjärnor än solen, dels börjar man kunna spåra ämnen som är nödvändiga för liv där. Just den här planeten kanske är för nära sin sol för att kunna hysa något liv, men tidpunkten närmar sig när vi med rätt hög säkerhet kommer att kunna spåra häftigare grejor. Jag undrar om vi om några tiotal år faktiskt kommer att ha tekniska hjälpmedel för att detektera liv på planeter i rymden omkring oss? Det kommer ändå att vara den intressanta situationen att vi ser vad som hände för åtskilliga år sedan eftersom ingen information kan gå snabbare än ljuset, och att någon kommunikation med grannarna knappast kommer att vara möjlig.

Här är NASA:s hemsida medan jag ändå är i farten. Och en rymdsida till med anknytning till NASA och ESA (både USA:s och Europas rymdforskning alltså).

Med anledning av mitt föregående inlägg kan man ju låta fantasin flyga litegrann och undra hur mycket gemensamt människor, kantareller eller blåklockor eventuellt kan ha med livsformer som hittas på andra planeter? Finns det något grundläggande som faktiskt delas av alla livsformer? I så fall kan man ju fundera vidare på om den gamla teorin om panspermia, livsfrön som sprids genom rymden, kanske stämmer på något sätt.

Inga kommentarer: