måndag 14 april 2008

Intelligentsian slår till igen

Intelligentsia är egentligen varken en svensk term eller en svensk företeelse. Snarare gammal rysk vad jag vet. Det handlar om folk som är bildade på något sätt och framför sina åsikter offentligt mot saker de finner är fel. Sacharov i Sovjet kanske var ett bra exempel från den kanten, eller Zola i Frankrike. Folk som gör ställningstaganden trots att det kan vara obekvämt, karriären kan bli lidande och andra obehag följa.

I Sverige har det nog varit klenare med sådana figurer. Wilhelm Moberg kan vara en kandidat i sin kamp mot rättsrötan. Men kanske vi får ett annat fenomen här: en hel grupp specialister går till attack. För några veckor sedan var det historikeruppropet, idag gäller det skogspolitiken.

Hundra års intensivt skogsbruk har eliminerat det mesta av den svenska naturskogen. De naturskyddade områdena är för små dessutom. Fjorton forskare och professorer inom ekologi, zoologi etc. angriper på DN:s debattsida den skogspolitik som på sikt kan vara mycket skadlig - inte bara att man utrotar livsformer som kräver naturskogar (inte virkesåkrar) för att överleva utan också att främmande arter med tveksam framtid tas in. Vad dessa genetiska förändringar innebär är oklart. Men storskaliga experiment i skogen har misslyckats tidigare så det kan säkert komma mer i den stilen.

Undrar vad nästa massattack av forskare kan handla om? Inom vård och omsorg finns det säkert saker att ta upp. Eller om ett gäng pedagogiska experter går till anfall mot skolpolitiken? Och så vidare - låt oss se kunniga från alla områden berika den demokratiska debatten.

Dock en liten reservation på slutet: forskare kan föreslå och kritisera, men det är ändå de valda politikerna som måste ta besluten och förhoppningsvis ansvaret för såväl med- som motgångar när olika åtgärder genomförs. Ytterst är det väljarna som är ansvariga för att inte rösta på knäppgökar. När det gäller skogsbolag eller andra företag som kommer i vägen för intellektuell kritik fungerar de dessvärre inte demokratiskt, men det kan man nog ändra på. Det viktiga är att intelligentsian kan höjas såväl expertisens som den goda moralens klara stämma!

Inga kommentarer: