lördag 30 augusti 2008

Afrika är stort


Här är en karta jag hittade på nätet nyss. Den visar att Afrika inte bara är ganska stort, utan väldigt stort. Notera att inte bara USA, Kina och Indien ryms inom Afrikas gränser, utan även Sverige, Norge och Finland, Argentina och Brittiska öarna. Delar av Afrika mår inte så bra idag (som nyhetsförmedlingen fungerar får vi sällan höra om när det verkligen går bra) men vågar man ändå vara optimist? Trots den pågående konstgjorda katastrofen i Somalia, det oroliga Kongo, misskötseln i Zimbabwe, inbördeskriget i Sudan etc etc? För att inte tala om HIV, torka och regn om vartannat vid fel tidpunkter, korruption, förtryck. utplundring ... ändå skulle jag vilja känna optimism vad det gäller mänsklighetens vagga. För vad är alternativet?

6 kommentarer:

tomasrj sa...

Den sortens kartor ger nyttiga perspektiv på den verkliga nyansen. Vore intressant att se en finansiell karta utformad på liknande sätt.

Björn Nilsson sa...

Du kan förslagsvis ta en titt på något som heter Worldmapper, med åtskilliga hundra kartor i annorlunda format. Det som du frågar efter här kanske illustreras på följande karta, där Afrika knappt syns:

http://www.worldmapper.org/display.php?selected=169

tomasrj sa...

Tack för tipset. Afrika såg plötsligt ut som en trasig ballong.

Björn Nilsson sa...

Tyvärr ÄR väl Afrika delvis i skick som en trasig ballong också. Men vi får hoppas på bättre tider!

Anonym sa...

ändå skulle jag vilja känna optimism vad det gäller mänsklighetens vagga. För vad är alternativet?

Lite obehaglig realism förslagsvis?

Björn Nilsson sa...

Nja, jag vet inte om jag vill starta veckan med något så obehagligt som obehaglig realism!