lördag 23 augusti 2008

"Folk [danskar] är ovänliga" och engelsmän super som svin?

Super svin? Nej, vi skall inte vara orättvisa mot våra knorrförsedda trivsamma vänner. Men engelsmän kan vi väl dissa rätt bra. En artikel i New York Times berättar om de engelska hordernas framfart på turistorter i Medelhavsområdet. En pest för omgivningen tycks det, och ibland stryker en och annan med i det allmänna kaoset. Kufiskt - jag trodde tyskarna var mer i gasen, men de kanske har lugnat ner sig. Och så finns det väl en hoper försynta engelsmän som inte märks så mycket i de här sammanhangen, men de turistar väl inte på de värsta fylleställena.

Och hur var det nu med danskarna? Jag har under många år misstänkt att "det danska gemytet" mer har varit ett hjärnspöke hos svenska fyllskallar och mindre ett vetenskapligt bekräftat faktum. Dagens Nyheter berättar att Danmark inte hänger med i den växande turismen, och en anledning som angivits av tillfrågade personer är helt enkelt otrevlighet. Att danskarna uppfattas som främlingsfientliga och krigiska hjälper inte heller upp deras status.

Jaja, du har nog rätt Hamlet: there is something rotten in the realm of Denmark! Och är det så mycket bättre i England egentligen?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med danskarna och deras rykte i Sverige har verkligen varit en lustig historia. De var otroligt fryntliga och angenäma ända tills Öresundsbron öppnades. Plötsligt fick vi i radion här hur dryga de var, hur fientliga de var - och sedan dess har de bara blivit värre.

Fast de danska jag känner och umgås med, varav somliga verkligen bor i Danmark, är urtrevliga :-).

Björn Nilsson sa...

Nja, själv var jag skeptisk även innan bron kom till. Det finns en mörk sida på andra sidan Sundet - fast jag har ju träffat några trevliga danskar också, det medges. Och trevliga engelsmän. Och en del som verkade skumma ...