fredag 22 augusti 2008

Task force . till vilken nytta?

I morse fick Forum för Levande Historia försvara sin undersökning som så många klagat på. Jag saxar det här från Dagens Nyheters pdf-upplaga:

Forum för levande historia anklagades i gårdagens ledare för ”ledande eller vilseledande enkätfrågor för att främja egna särintressen”.

Vi vill bara klargöra att kunskapsfrågorna om Förintelsen har utarbetats av internationella forskare inom ramen för The task force for international cooperation on holocaust education, remembrance and research (ITF). Jämförande undersökningar kommer att genomföras i andra länder.
ESKIL FRANCK
Överintendent
Forum för levande historia


Jag hade aldrig hört talas om denna Task force men hittade den snabbt här. Det visade sig vara en avkomma av Göran Perssons insatser 1998. Han blev aldrig riktigt lyckad som historiker. Och det här svaret är inte heller helt övertygande. Kan inte "internationella forskare" få ihop en bättre enkät?

Så länge Forum (och dess uppdragsgivare) envisas med att försöka se till att något som inte kan upprepas inte upprepas kommer den här konstiga situationen att bestå. Det borde vara mer angeläget att se till att otrevliga saker som verkligen kan upprepas blir förhindrade. Då talar vi inte om -ismer eller ideologier längre, utan om beteenden som utövas idag av en del stater som finns med på listan över medlemmar i denna Task force. Massmord och förföljelser alltså, utan användande av gasugnar eller en klart uttalad rasistisk politik mot vissa befolkningsgrupper, men massmord lik förbannat. Men då måste det trampas på vissa tår ... nä, lugnast att älta det förflutna!

Det tar mig emot som historiskt intresserad att säga något i stil med att man kan inte älta det förflutna i all evighet, men det är nog tyvärr så. Det är inte ens så att världen alltid blir bättre av att mer eller mindre halvsmälta och/eller tillrättalagda historiska uppgifter sprids - som erfarenheterna från Balkan visar kan det snarare vara som att slänga fotogen på en småpyrande brasa. Och det är inte bra. Ibland måste man lyfta på häcken och vandra vidare, och låta det förflutna tona bort.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sixten: Internationella forskare, men har man inget omdöme själv? Lägg ner myndigheten. En aspekt är att det inte är roligt för våra judar när FFLH i välmening? gör bort sig så här. De har ju inget mot lärarkåren liksom de senare inte har något mot judarna. De blev ju faktiskt godkända i antisemitindexet (:-)

Björn Nilsson sa...

"...men har man inget omdöme själv?" Nä, det verkar ganska tveksamt! Och det vore ju kul att få veta vad det är för forskare och vad de har för meriter tidigare vad det gäller att utforma enkäter.

Jag undrar om judarna i Sverige är särskilt intressanta för Forum. Man känner sig kanske mer uppbundna till Israel?