tisdag 9 december 2008

De mänskliga rättigheterna - 60 år sedan deklarationen


Teckning av svensken EWK - jag hämtade upp den här.

Nu drar det ihop sig till jubileum för ett dokument vars principer inte alltid efterlevs (om vi uttrycker oss snällt). Den 10/12 är det sextio år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs.

I DN skriver Torbjörn Elensky om deklarationen och inriktar sig på hotet från ett antal islamska regimer som vill sätta religionen - sin egen religion - över såväl andra religioner som över alla människor. Har man läst deklarationen är det lätt att inse att många maktgrupper inte gillar den eller gärna vill vrida till den för egna syften. Den är inte harmlös eller menlös, innehållet kan verkligen diskuteras. Jag har skrivit om deklarationen tidigare i år vid några tillfällen (här, här och här , inklusive några intressanta kommentarer). Och själva deklarationen hittar man här.

Det bästa sättet att försvara demokrati och mänskliga rättigheter är att tillämpa dem och se till att de åtminstone inte kränks där vi kan kontrollera utvecklingen - hemma hos oss själva alltså. En sådan politik är betydelsefull genom att den sätter ett besvärande ljus på ställen där man uppträder på annat håll. Eller om man säger att ljuset på ett ställe avslöjar att det är mörkt på andra platser. Det blir ett stöd för de som försöker tända ljus på fler ställen och därför naturligtvis oerhört störande för Mörkrets stora och små furstar.

Men det är ju här som den stora katastrofen skett. Den västvärld som åtminstone teoretiskt, och ibland också praktiskt, skulle vara demokratisk och utöva mänskliga rättigheter har gått överstyr och hur kan den då tjäna som moraliskt föredöme? Hycklare kan inte lära ut annat än hyckleri. Det ser verkligen illa ut.

Här är några teckningar plockade från FN:s hemsida:

En nigeriansk teckning. Då och då har man våldsamma uppgörelser därnere, där klass, folkgrupp och religion spelar en otrevlig roll.

Och en grek som sätter fingret på att de verkligt ansvariga för övergrepp inte bara är förövarna ute på fältet, utan de som dirigerar i bakgrunden.

Inga kommentarer: