lördag 17 januari 2009

Solidaritet med Gaza

Det är imponerande att efter förra veckans jättedemonstratione få ihop ytterligare en demonstration med flera tusen människor. Tvåtusen kanske? Jag tror läget spelar en viss roll - Humlegården ligger några meter mindre centralt än Sergels torg, och det har betydelse när man vill samla folk. Här är några bilder från eftermiddagens aktiviteter till solidaritet med Palestina.



Våre store vetenskapsman Linné och en flora av plakat



I ett eget litet demonstrationståg kom Elever mot krig marscherande. Vart tog de opolitiska ungdomarna som bara tänker på sig själva vägen?




Undrar vad det var för flaggor? En kombination av palestinska flaggan och någon annan symbol ser det ut att vara - Hamasflaggor?



De peruanska revolutionärerna från Sendero Luminoso var med också, men jag vet inte om de var med i demonstrationståget. Det verkar vara lite utanför ämnet för dagens protest.





Symboliska likkistor och barnlik. Jag såg några föräldrar som skulle försöka förklara för sina barn vad det handlade om. Undrar vad de sa. Hur förklarar man att det finns politiker som kan beordra angrepp som de vet är fullständigt meningslösa och som kommer att betyda att riktiga barn kommer att se ut så här?



En långfärdsskridskoåkare bland demonstranterna. Kom han direkt från de stora blänande isarna månne?



Den här bilden är i själva verket tre bilder som datorn fått skarva ihop. Klicka på den (och på de andra) så blir de lite större!



Bara lite statistik, ifall någon är intresserad ...



Tåget är på väg att lämna Humlegården



Ja, hördudu, det tror jag nog israelerna fullständigt skiter i så länge du är arab!



Tåget föregicks av några ridande poliser. Hästarna lämnade fin gödsel efter sig




Ut över Stureplan, förbi den berömda "Svampen". Undrar om Stureplanscentern eller andra konstiga företeelser satt på krogarna i närheten och vilset glodde ut över folkmängden?



Ner till stranden - till Strandvägen alltså. Även under tidigt 1970-tal gick många demonstrationståg den här vägen, men då var målet USA:s ambassad




Israels ambassad ligger närmre än USA:s, så dagens demonstranter är framme vid målet snabbare



Det skälldes en del på såväl Bildt som Reinfeldt under demonstrationen. Jag tycker fortfarande att Bildt faktiskt i alla fall i sin blogg skriver en del saker som inte är helt under isen (vad det gäller Palestina alltså, vill jag betona). Reinfeldt däremot är inte mycket att hänga i julgran

2 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Tycker det är bra att människor engagerar sig och ger sin solidaritet till drabbade människor. Vi i trgga norden lever tryggt till skillnad mot de flesta andra människor världen över.

Hoppas att vapenvilen håller så att det blir stabilitet i Gaza

Björn Nilsson sa...

Vapenvilor brukar inte hindra nya våldsutbrott, det här är nog bara tillfälligt. Det skulle behövas rejäl hjälp till Gaza, något i stil med att Mubaraks regim i Egypten faller, så att blockaden mot Gaza bryts.