onsdag 15 april 2009

Ekonomiska spöken

"Inflationsspöket" är ganska välbekant, utom möjligen för mycket unga personer. Galopperande prishöjningar som gör besparingar, pensioner och löner mindre värda. Stackars lönearbetare i Zimbabwe kan berätta om det i nutid. Kanske det finns några gamlingar kvar som finns superinflationen i Tyskland i början av 1920-talet. Det har varit ytterligare några sådana totalkrascher Jorden runt under 1900-talet, medan vi som är lite äldre i Sverige minns hur priserna rusade iväg under 1970- och 1980-talen men under lyckligtvis lugnare takt.



Är detta månne ett inflationsspöke...?

"Deflationsspöket" har jag aldrig hört någon nämna, men det torde vara motsatsen: priserna faller på ett olämpligt sätt. Jag skrev lite närmare om det i november förra året och nu är ämnet på tapeten igen: I USA föll konsumentpriserna oväntat under mars. Ett prisfall på 0,4 procent under den gångna tolvmånadersperioden ser kanske inte så märkligt ut, men senast detta hände var 1954-1955. Och innan dess var det deflation under den stora depressionen på 1930-talet. Industriproduktionen i USA föll med 1,5 procent i mars och kapacitetsutnyttjandet i industrin ligger under 70 procent. Det fortsätter att gå utför med den "reella ekonomin" alltså.

När Europas och USA:s ledare diskuterat hur man angriper den här krisen är det tydligt att många européer har tidigare svåra inflationskriser i bakhuvudet och därför är kritiska till att låta regeringarna vräka ut pengar på ett sätt som kan skapa problem längre fram. I USA har man inte just den erfarenheten, deflationsspöket verkar mer oroande, och därför ses inte jättestora budgetunderskott som så riskabla (även om man naturligtvis är införstådda om riskerna).



... eller är det deflationsspöket som är ute och skrämmer folk?

Det är just detta som är finansministrarnas dilemma: om man öser ut en massa pengar i ekonomin idag för att "få fart på hjulen" (och undvika en farlig deflation) så finns ju de pengarna kvar när ekonomin får mer fart igen. Det finns mer köpkraft än vad ekonomin kan möta. Sker det en kraftigt ökad konsumtion när folk tycker att de vågar konsumera igen finns det risk att priserna ökar med sådan fart att det blir en svårkontrollerbar inflation i stället. Hur man än vänder sig har man rumpan bak.

Visserligen skulle man kunna tänka sig att regeringarna raskt skulle kunna agera genom att försöka få ekonomin att lugna ner sig, men då handlar det om att höja räntor och skatter och försöka få bankerna att låna ut mindre, och sådant är alltid politiskt besvärligt. I alla fall för regeringar som ställer upp till omval. Det finns ekonomiskt väldigt starka grupper som kommer att reagera väldigt surt om räntor och lånemöjligheter försämras, exempelvis. Och för att komplicera saken finns hela denna väldiga finansindustri som sysslar med att göra pengar av pengar, och som inte har lust att sluta att snylta på den "reella ekonomin".

För att trassla sig ur spökenas grepp behövs det nog nya grepp som gamla regimer inte vågar sig på.

Socialist- eller kapitalistspöket???

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Har för mig att vi hade en kort period med deflation för några år sedan, men man kallade det inte för deflation utan för "negativ inflation".

Deflationsspöket är så ruskigt att man inte vågar nämna det vid namn ens alltså, ungefär som det där om att inte ropa på eller säga "varg".

Ola sa...

Tryck pengar till inflationen blir 2% vänder ekonomin så ta tillbaka pengarna via skatten och bränn upp dom, hur skulle det kunna bli inflation då?

Varför är du så rädd för inflation nu?
Ingen pratar nu om löneökningar prisökningar, på ”1970- och 1980-talen” var löneökningar ett måste, nu pratar facken om lönesänkningar.

Vad är du mest rädd för eventuell inflation eller att ekonomin nu ska kollapsa?

Inflation dödar inte ekonomin men får krisen fortsätta att öka så dör ekonomin.

Trycka nya pengar är inte bra när ekonomin går för fult, men om ekonomin stannar varför inte då sätta fart på ekonomin?

Ett badkar som är fullt med vatten fyller man inte på mer vatten i
Men är badkaret tomt så kan man fylla på tills det blir fullt.

Har vi deflation så kan vi fylla ekonomin med mer pengar tills ekonomin har inflation på 2%

Björn Nilsson sa...

"Negativ inflation" - vad hittar lustigkurrarna på härnäst? "Död" kanske kan definieras som "negativt liv"?

Problemet med "pengar" är att de i dagens läge i ganska liten utsträckning består av sedlar som man kan elda upp. Det rör sig i stor utsträckning om konton som bara består av ettor och nollor och som flyttas Jorden runt i en rasande fart. De som har handfasta mynt och sedlar är nog de som inte har så mycket pengar, och det är väl inte dem man vill åt?

Ola sa...

Ingen vill lösa krisen sant
Borg vill inte stimulera ekonomin rika kan behöva betala mer skatt senare.
Vänstern är rädd för inflation

Jag är rädd för att ekonomin måste stimuleras för att inte gå under.
Hitils har man inte gjort så mycket och krisen har bara blivit värre varför skulle passivitet lösa krisen?

Björn
”De som har handfasta mynt och sedlar är nog de som inte har så mycket pengar,”
Je dom ”nya pengar”
Senare när krisen är över kan man delita kapitalisternas konton med 5% elektroniska pengar kan tas bort tangentbordet har en knapp som heter ”delete”


Björn je alla under 25 år pengar dom lär inte spara dom konsumtionen måste återställas till normal nivå.