måndag 29 juni 2009

Gamla och nya media (miss)lyckas i Irak och Iran

Jag vet inte mycket om Twitter och liknande påhitt, det är inget jag använder eller tittar på, men det påstås ha använts mycket av proteströrelsen i Iran efter senaste valet.

Här finns en kritisk artikel som jämför "gammelmedias" misslyckande (det gäller USA naturligtvis) i samband med starten av kriget i Irak, och hur nya sociala media, som Twitter, misslyckades med att ge en riktig bild av händelserna i Iran.

Artikelförfattaren tycks mena att man gjort bort sig på båda håll, och att dessa nya fantastiska sociala media haft samma tendens att skicka ut fel nyheter och undertrycka obekväma sanningar som de gamla vanliga tidningarna och TV. Han citerar en artikel av journalistveteranen Fisk som faktiskt knallade runt i Teheran och kollade fakta, och som fann att sanningen hos de sociala twittrarna inte alltid stämde med hur det såg ut på gatan.

Jag vet inte hur allt detta hänger ihop, men jag har själv åtminstone varit skeptisk till att den enda sanningen om Iran kommer från välutbildade och engelsktalande personer. Och man vet väl att önsketänkande och ljugande förekommer även i bloggvärlden? Förr i tiden trodde man att saker var sanna för att de stod i tidningen. Nu vet vi att det kan vara åt helsicke fel, och samma sak gäller faktiskt med nya sociala pladdermedia - där finns också bluffmakare och propagandister.

Det förhållandet att en stor del av befolkningen i vissa länder, som Iran, inte jobbar med IT, inte twittrar, kan vara fattig och ha låg utbildning, verkar nu ha trängt fram även till bloggare som Det progressiva USA. Tyvärr med ett inlägg som närmast idiotförklarar folk som just är fattiga, har låg utbildning, inte jobbar med IT etc. Jag tror inte det är rätt väg att gå. Det kan finnas en massa människor som faktiskt fattar att twittrarna tycker att de är skit och reagerar negativt på det - exempelvis genom att inte rösta på twittrarnas favoritkandidat i valet!


Från Konfliktportalen.se: snatterskan skriver Konstig matematik, Handels, Anders_S skriver Det här med gatumusiken – ett förbud kan inte lösa sociala problem, Björn Nilsson skriver Abiskos blå hål, jesper skriver Dagens politikerförakt: Socialdemokraterna, andread0ria skriver Björklund pissar på Sveriges ungdomar, Kristoffer Ejnermark skriver August Strindberg – Röda Rummet

3 kommentarer:

Paolo Pissoffi sa...

Själv ogillar jag begreppet gammelmedia.

Vi behöver fler jouranlister. Fler oberoende jouranlister.

Idag får vi ofdta höra de röster som passar in i den berättelse som ska berättas. Bland alla bloggar och facebooks med mera finns det naturligtvis en del att välja.

Vi behöver höra röster från alla håll, alla sociala rum.

Björn Nilsson sa...

Uttrycket "gammelmedia" verkar ofta användas nedvärderande av dataknuttarna. Det är bra att de får klart för sig att kvalitet och pålitlighet inte har något att göra med det medium med vilket ett budskap levereras. Lika lite som att ett maskinskrivet brev skulle vara pålitligare än ett handskrivet.

Sixten Andréasson sa...

Det du, Björn, behandlar finns beskrivet i en artikel av Thierry Meysann på www.israelshamir.net.
Jag är inte alls hemma i det tekniska, men det verkar skrämmande hur avancerat CIA numera bedriver sin subveriva verksamhet med hjälp av nätet.
Gör det oerhört svårt att skilja på falskt och sant i flödet av uppgifter, som nyligen från Iran.