söndag 9 augusti 2009

Jämförande råttologi


Jag skrev om vetenskapliga studier av utveckling hos gnagarpopulationer för några dagar sedan. Här är kompletterande material. Observera råttan ovan, från sent 1920-tal, och jämför med en betydligt färskare rådis av samma art nedan:



Den vakne iakttagaren lägger märke till flera morfologiska förändringar. Således har den nyare råttan inte bara övergått från gråskala till lätt rosa ansiktsfärg, samt av någon anledning (händer känsliga för eksem?) börjat använda handskar. Men kroppsformerna har förändrats. Nosformen har blivit kortare och rundare liksom nostippen. Öronen ser också rundare ut. Armar och ben har blivit lite kortare och rundare också - man kanske kan säga att den här råttarten fått ett "barnsligare" utseende över tiden? Området runt ögonen har också ändrats en del.

Om detta bara betyder att ändrade levnadsbetingelser har haft inverkan på morfologin, eller om det också har skett evolutionära förändringar, är svårt att fastställa på nuvarande stadium. Att studera bilder räcker inte, man måste försöka lura in den lille fan i en fälla för att ta DNA-prov också. En tolkning av den mer runda huvudformen på senare tid kan vara att råttan inte behöver trycka skallen genom trånga utrymmen utan kan gå genom vanliga dörrar exempelvis på W Disneys lilla mediefabrik.

Nu lovar jag att inte skriva några mer dumheter - idag i alla fall. Det är ju en dag i morgon också.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Dags för EU och USA att skicka militär till Östersjön?, Jinge skriver Hunnerna har kapat Arctic Sea, Kaj Raving skriver Oskyldigt dömd frikänd – och vid liv, Björn Nilsson skriver … man måste hitta nya ord

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Musse har uppenbarligen drabbats av neoteni, vilket väl är tidssymptomatiskt.

Björn Nilsson sa...

Jaha, tack, då fick man lära sig ett nytt ord. Jag kollade på engelska Wiki under "neoteny".

Och, jo, vi lever väl i en tid när många människor vägrar att vara de vuxna och ansvarskännande individer de borde vara. Hur kan man annars förklara den jollernivå som exempelvis kvällspressen ägnar sig åt? Någon måste ju köpa och läsa tramset!