söndag 11 oktober 2009

Länktips Indien

Det har varit ganska tyst på mina ordinare indiska länkar ett tag, men här är ett nytt tips på en som verkar uppdateras dagligen: Indian Vanguard. Mycket handlar om kampen mellan centralregeringen, delstatsregeringarna och maoisterna, men också om det kroniskt oroliga nordöstra området där diverse militanta grupper ur olika folk kämpar för egna delstater eller helt egna stater.

Frågan är om maoisterna och de etniska grupperna militärt kan slå ut den nuvarande regimen, och där torde svaret vara nej. Den indiska krigsmakten är jättestor. Och till den kommer delstaternas halvmilitära styrkor. Försöken till uppror i Kashmir har inte varit framgångsrika, och samma sak var det i Punjab.

Men om man i stället frågar om maoisterna politiskt kan slå ut regimen - där har jag ingen aning. Där är förmågan att övertyga det viktiga. Kanske svaret kommer inom det närmsta året. Regeringen planerar ett antal mindre offensiver mot "den röda korridoren" i östra Indien, och när ett området är erövrat tänker man rusa in med civilt uppbygge. Jag tycker det låter dubiöst, bland annat kan man misstänka att korruption kommer att ta sin andel. Dessutom har det en klang av amerikanskt "heart and mind" som inte alltid fungerar så bra. Att först bomba folk och sedan bli vän med dem ... tvivelaktigt. Dessutom torde exempelvis stamfolk som levt i armod utan att staten tidigare brytt sig om dem undra varför den kommer springande nu, när de inte gjort annat än att ta till vapen och jaga bort sina lokala plågoandar?

Och maoisterna är inte oförberedda. För några dagar sedan genomfördes ännu ett av deras skickligt genomförda överfall: en polispatrull på 40 man förlorade nästan halva styrkan, samtidigt låstes två andra grupper av poliser fast och kunde inte komma till undsättning. Ledare för maoisternas styrka vid det tillfället var en kvinna i fyrtioårsåldern, tydligen en taktisk begåvning. Maoisterna stärker sina fästen i djungel- och bergsområdena, och möjligen kan de ha något i bakfickan för andra delar av landet. Man har stärkt sin ställning i de västra delarna av Västbengalen, det har funnits antydningar om att man vill vara med 2010 i Kolkata (gamla Calcutta) när det blir val. Men då är det nog inte valsedlar det handlar om.

Tänk om all den här energin kunde satsas direkt i utvecklingsarbeten och utrotning av korruption i stället. Men det får man nog se i stjärnorna efter, först skall det till krig och elände.

Inga kommentarer: