fredag 16 oktober 2009

Ostadig världsekonomi

Jag brukar ha notiser här på bloggen om antalet bankkrascher i USA. I förra veckan var de uppe i nittioåtta (98). så kanske hundrastrecket passeras nu under helgen. Det är ju under helgerna som USA:s finansinspektion stänger småbanker på fallrepet så att de kan fortsätta att existera med nya ägare. Sedan finns de jättestora institutionerna, de som är "för stora för att få falla". och där är det ju en annan sak. Där verkar det som bonusarnas glada dagar fortsätter som under den värsta högkonjunkturen. Jag antar att det är logiskt: småbankerna jobbar direkt ut mot "verklighetens folk" som har det svårt under den pågående krisen, medan storbankerna mest opererar med svindelkapital och spekulationer i vad som helst, samtidigt som man har mycket goda kontakter med myndigheterna.

Den gamle valutasvindlaren George Soros har uttalat sig om att den nuvarande valutasituationen i världen är riskabel, och att the world needs global regulation. För ett tag sedan hade väl detta utlöst hånskratt om att spekulanterna blivit socialister. Nu är det inte så roligt längre - spekulanterna vill rädda sina egna skinn helt enkelt. Om det ser verkligt farligt ut kanske de för skams skull vill rädda några vanliga människor också. Det är ju på "verklighetens folk" som spekulanterna ytterst lever. och "folket" kan ju få för sig att tröttna på "verkligheten".

Men det vete fasen hur det fungerar med regleringar och statliga pengar. Från olika håll kommer nervösa synpunkter på världsekonomin och den kris som en del tror tog slut sent i våras. Tittar man på Robert Reichs blogg (han är professor och var arbetsmarknadsminister i USA en gång i tiden) listar han upp ett antal skäl till varför man bör vara försiktig. Det finns fler saker i ekonomin än Dow Jones' aktieindex att titta på påpekar han. De vinster som finns i vissa företag och branscher beror mindre på att ekonomin i stort går bra och mer på att man gjort sig av med personal. Dock får de skenbart goda vinsterna pensionsfonder och liknande att börja ett nytt spekulationsrejs, och sådant brukar ju inte sluta bra. Mer pengar kommer säkert att försvinna i finanskrascher samtidigt som efterfrågan i den reella ekonomin urholkas. Med andra ord ett recept för en ny kris.

Långt till vänster om den liberale (antar jag ) Reich finns ett gästinlägg på bloggen Lenin's Tomb. Men synpunkterna är likartade. Alldeles som Reich menar den anonyme bloggaren att regeringspengar stöttar upp en ny finansbubbla.


I suppose it shouldn¹t come as a surprise that the biggest of the big banks in America that sucked up tens of billions in government aid are now rolling in profits. That¹s how this game works. Thus, JPMorgan has just reported a 580% profit increase over last year to a whopping $3.6 billion third-quarter profit. The reason is, purely and simply, ­ that the money that the US government pumped into the banking and financial sector has created a new Wall St. bubble ­ with stock prices rising by nearly 50% to top the psychological benchmark of 10,000.

The actual meaning of that number is a mystery to most of us not initiated into the occult world of the stock market. But the basic gist is that there's a lot of cash floating around and people are doing to the stock market what they did to the housing market ­ bidding it up, out of relation to the value of the assets that they represent. The trouble is, in the real world, the shithouse is still burning. Community banks in the US, which make their profit by loaning money to people to buy houses, finance small businesses, other consumer loans, etc. are tanking badly. These 7,000 banks have collectively lost about $2.7 billion.


Ja, det här ser inte bra ut. Det behövs inte mycket för att skicka världsekonomin utför backen igen. Skall vi gissa att det tar ett par-tre år till för att nästa krasch verkligen skall kunna byggas upp? Vänstern sumpade den här krisen. Tänker man sumpa nästa också?

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Jag tror det var Stiglitz - alls ingen revolutionär - som för några månader sen förutspådde att den nuvarande sortens krishantering, som inte undanröjer orsakerna, bara bäddar för en värre kris om några år.

Hittar tyvärr inte källan, men här är en annan mycket pessimistisk artikel av Stiglitz: http://www.project-syndicate.org/commentary/stiglitz113

Björn Nilsson sa...

Det är nog nästan standard nu att förutspå att nuvarande krishantering leder till en värre kris. Det har blivit så vanligt att man nästan funderar på om det är något fel med förutsägelsen, om den kan ha till avsikt att skrämma folk till ännu mer "krisåtgärder"? Men jag håller med, åtminstone för vanligt folk kommer en ny rejäl kris. Frågan är om bankerna tillåts fortsätta som under den nuvarande krisen.