söndag 8 november 2009

Några lästips

Här är några intressanta bloggposter som kan rekommenderas.

1. Erik Berg på Approximation skriver om något som borde vara en hjärtefråga hos vänsterfolk - men som de flesta struntar i och förmodligen ofta inte ens begriper. Inlägget handlar formellt om hur det kan vara att vara småföretagare (eller om det är ensamföretagare som avses?) men det är ingen konst att tänka vidare till mycket klassiska och grundläggande socialistiska idéer. Jag tog upp det i en kommentar till inlägget:


Du ligger ganska nära att ta fram Marx' tidiga idé om att produktionens utveckling kan föra oss från nödvändighetens till frihetens rike där de enskilda får möjlighet att utvecklas enligt sina egna förutsättningar.


Och fick ett svar som bland annat innehöll:

Ja, visst handlar det i grunden om Marx strävan att upphäva arbetsdelningen och göra upp med alienering inför arbetet. Marx ande svävar över så mycket av dagens utveckling, både kriser och öppningar, att det är löjligt. Men än löjligare är att vår tid är tvungen att återuppfinna förståelsen för de processer som redan för länge sedan beskrivits så väl. ...

När jag pratar om sociala medier och den framväxande potentialen till amatörernas återerövrande av kunskapande och skapande från experterna brukar jag ha med Marx bild om hur människan i socialismen jagar på morgonen, vallar djuren på eftermiddagen och är litteraturkritiker på kvällen. Visst kan vi vara påväg därhän, men det är avhängigt styrkeförhållandena i klasskampen – där avgörs hur det ”kognitiva överskottet” ska fördelas.

Har för mig att människan fiskade på eftermiddagen, inte vallade djur, men det är väl mindre väsentligt. Det väsentliga är att det här är en bra artikel, och det är Eriks andra blogginlägg också. Så det är bara att börja att läsa! Vänsterfolk borde verkligen studera och lära av den! För mig är det faktiskt obegripligt att det här inte finns med i offensiv vänsterpolitik idag!


2. Utredarna från TCO ger den neoklassiska nationalekonomin, och i synnerhets dess specialgren arbetsmarknadsekonomi, ännu en välförtjänt spark. Den stämmer inte med verkligheten, arbetslösheten blir inte mindre på ställen där teoriernas förutsättningar verkligen existerar. I USA är det verkligen flexibelt (= att folk kan sparkas omkring hur som helst), men ... :

Eftersom lönerna är extremt låga för just de grupper som har den högsta arbetslösheten - och anställningskyddet närmast obefintligt - skulle det inte finnas några stora skillnader i arbetslöshet utan bara i lön mellan olika grupper. Enligt teorin alltså. Men den nyliberala lönesänkningsteorin som medel för att lösa arbetslöshetsproblemen håller inte ens för en enkel granskning av arbetslöshetsstatistiken.


Via den här bloggposten kan man komma vidare till ett faktablad som sammanfattar en mängd otrevliga siffror om USA:s ekonomi och arbetslöshet.


Läs det här så slipper jag skriva något mer idag!

2 kommentarer:

Erik Berg sa...

Tack för länken och tipset om den mkt. läsvärda artikeln hos TCO.
I den variant av Marxcitatet jag sett, är ordalydelsen "hunt in the morning, fish in the afternoon, rear cattle in the evening, criticise after dinner." (ur Den tyska ideologin).

Eftersom alla goda ting är tre gör jag Marx en orättvisa och stryker fisket, som låter lite väl dekadent :-)

Appropå din kommentar om vänstern; för varje dag som går blir jag alltmer övertygad om att allmän arbetstidsförkortning borde vara den mest strategiska politiska frågan för vänstern att driva idag. Där sammanstrålar nu alla centrala ideologiska motsättningar och samhälleliga utmaningar i ett och samma vägval: ska vi jobba och konsumera mer och mer och samtidigt bygga ett alltmer omänskligt samhälle, eller ska vi växla in produktiviteten i ledig tid som kommer alla till del, med bättre hälsa OCH mer kreativitet som följd.

Dessvärre finns det ett inbyggt systemfel i hela politiken. De som sitter på makten har gemensamt nästan oavsett färg att de är karriärnarkomaner hela bunten, och vad de än säger vill de pådyvla alla andra den livsformen.

Björn Nilsson sa...

Ja, vad man än gör så menar väl Marx att man skall utveckla sig som människa och därmed kunna ta steget från människans förhistoria till dess verkliga historia. Fantastisk tanke: vi lever i vår egen förhistoria!

Vad gör man med strebrar och psykopater? Skyddsjakt låter våldsamt, men skyddshäkte kanske? Eller införande av rejäl demokrati så att sprattelgubbarna och -gummorna helt enkelt inte tillåts jaga folk tills de stupar? Tror det sista låter mest sympatiskt för samhällets utveckling i stort. Folk med hysteriska arbetstendenser får förverkliga dem på annat sätt än att plåga sina medmänniskor.