lördag 19 december 2009

Nu är det 140

Jag brukar då och då ge en siffra för hur många banker i USA som stängts av deras finansinspektion under detta år. Nyss såg jag att den är uppe i 140. Året är ju inte riktigt slut än. Undrar om man kan tangera 150?

På tal om ekonomi, kris, och USA spekulerar en par nationalekonomer om att USA skulle kunna minska sin statsskuld genom att låta inflationen komma loss ett tag. Statsskulden börjar bli ungefär lika hög som bruttonationalprodukten och det tycker många låter farligt. Hade lånepengarna använts till produktiva ändamål hade det kanske inte varit så farligt, men nu slösas de bort bland annat på en vansinnigt uppblåst militärapparat. USA är ett land som hellre satsar pengar på krig än folkhälsa. Eller som Jeff Danziger uttrycker det:



Tanken är att om inflationen får sänka penningvärdet ett tag blir det billigare att betala tillbaka lånen. Det blir billigare för staten alltså, men hur blir det för de mängder av människor som drabbas av ökande levnadskostnader utan att kunna parera med inkomstökningar? Det gäller många vanliga lönearbetare, samt pensionärer med fasta utbetalningar som inte är indexerade mot penningvärdets förändringar. Att minska statsskulden genom att sänka penningvärdet är bara att låta de som är utan skuld stå för statens skulder - ungefär som vanligt alltså.

Inga kommentarer: