onsdag 21 april 2010

Den perfekta (sol)stormen


Utan vår vän solen vore vi sålda. Men vår vän har också hyss för sig som kan orsaka problem. Förr i tiden spelade det ingen roll om solen fick utbrott då och då och sprutade ut laddade partiklar i rymden, annat än att det blev ovanligt mycket norr- och sydsken på Jorden. Numera spelar det roll eftersom elektronik och laddade partiklar inte alltid går så bra ihop. Kraftnät och elektriska apparater som inte är säkrade mot elektromagnetiska pulser kan slås ut, och med tanke på hur elberoende världen har blivit så är det illa.

Går man in på den här NASA-länken så finns där ovanstånde som rörlig bild också. Vad har den med dagsläget att göra? För några år sedan var det lugnt på solen, men det ansåg forskare vara "lugnet före stormen", och att det kommer att gå livligare till någon gång mellan 2010 och 2012. Det är ju nu det! Det går ungefär femtio år mellan varje utbrott på solen, och det senaste var i slutet av femtiotalet. Ibland går det lugnt till även när solen stormar till det, men ibland går det verkligen livligt till.

Jag nämnde "elektromagnetisk puls". Det ordet lärde jag mig omkring 1980. Då kom man på att exploderande atombomber inte bara spred död och förintelse, utan också en våg av elektromagnetisk strålning som kunde ta död på elektronik. Därför satt det folk på telefonstationer under byggnad och lindade stanniolfolie runt elkablar för att försöka skydda dem. Sitter folien kvar kanske den skyddar för en partikelvåg från solen också.

Miljögurun Monbiot skriver om känslighet i det moderna samhället, vare sig det nu gäller bråkiga vulkaner eller att solen börjar kasta grejor omkring sig som sabbar våra elnät. Det är värt att fundera på. Om det skulle inträffa riktigt allvarliga kriser i våra alltmer sammankopplade försörjningssystem kommer det inte att bli vi som lever på toppen av "välståndsligan" som kommer att klara oss bäst. Eller ... den promille som finns på absoluta toppen kanske kan fixa det för sig, men för resten blir det betydligt kärvare, även i de rika länderna. Det är inte fel att bygga ihop system, men då skall man bygga på så sätt att delar av systemet kan krascha utan att dra allt med sig i fallet.

Inga kommentarer: