lördag 23 oktober 2010

Det som det skulle vara slut med ...

De som hurrade för invasionen av Irak uppgav sig vara upprörda över Saddam-regimens övergrepp, med mord, misshandel, tortyr av allehanda slag. En del människor är ju påhittiga vad det gäller att plåga andra människor, men med USA:s invasion (där Sverige hade kunnat vara med om krigspartiet här hemma fått sin vilja fram) skulle det bli slut med terrorn. De stackars irakierna skulle få frihet nu, och demokrati ... Och så kommer detta:

En hemlig order gjorde det möjligt för USA att låta irakiska säkerhetsstyrkors övergrepp på hjälplösa fångar passera. Övervåld som bland annat bestod i misshandel, elchocker och våldtäkter ...

Vad skall man säga nu då? Hederligast är väl att säga att man hade fel om den moraliska halten hos USA och dess kompisar. En del väljer nog att inte säga något alls, och hoppas att tidigare sagda dumheter glöms bort. Men vi får nog också i den politiska undervegetationen räkna med att stöta på förnumstiga typer som vet allt, inklusive att det här är krig och i krig händer sånt här. (Fast man kanske inte sagt det tidigare.) Och eftersom saker är som de är finns det inte mycket att göra, utan bara att köra på.

Någon kanske vill klaga över att "våra pojkars" säkerhet sätts i fara av den här sortens avslöjanden. Med andra ord: om det kommer fram vad de håller på med ser det väldigt illa ut, och många kan bli väldigt arga. Men egentligen torde det mesta redan vara känt, det är bara det att de stora medierna i de krigförande länderna i väst inte varit så pigga på att fråga irakier, afghaner, palestinier, libaneser, pakistanier, somalier och andra vad de varit utsatta för. Nu kanske i alla fall fler människor i den här delen av världen förstår varför det finns en massa arga människor långt därborta där det förs krig. Obegripliga bilder av arga demonstranter kanske plötsligt blir begripliga. Förhoppningsvis är det så, och att det leder till politiska konsekvenser. För Sveriges del vore det lämpligt att avbryta allt samarbete med den värste aktören i det här spelet - USA:s våldsapparat - och omedelbart se till att vår kontingent tas hem från Afghanistan. En hemtransport borde kunna ske på mindre än en vecka.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Jag ser inte kopplingen till Irak så där direkt ....