onsdag 22 augusti 2012

Lite lästips och funderingar

Den här bilden har inte mycket med inlägget i övrigt att göra, men den är väl lite rolig i alla fall?

Här är några lösa tanketrådar och länktrådar åt olika håll:

1. Har lagt till Religionsvetenskapliga kommentarer på nedre bloggrullen. En sur kritiker kan ju invända att religion och vetenskap ibland inte trivs så bra tillsammans men det kanske man kan bortse ifrån och i stället läsa intressanta kommentarer i olika ämnen. Det är ju så att de olika läroämnena i dagens akademiska värld har en tendens att flöda över sina egna gränser, och det innebär att det som igår var teologiska funderingar idag kan ha utvecklats till frågor om filosofi, arbetsliv, politik, etik, kultur och annat intressant.

2. Via Syrienbloggen hittade jag en blogg, Syrian Perspective, som påstås vara skriven av en regeringstrogen syrier bosatt i USA med bra kontakter på hemmaplan. Ibland är han rolig i sågningarna av de så kallade rebellerna, ibland verkar han närmast ha en rasistisk attityd till araber från Arabiska halvön och libyer. Ibland kommer det fram intressanta saker som kanske är sanna, kanske propaganda och desinformation. Det har ju pratats en del de senaste dagarna om hur bland annat tyska underrättelsetjänsten vägleder "rebellerna" i Aleppo och annorstädes. Den här perspektiv-killen hävdar att syriska underrättelsetjänsten avlyssnar vägledningen. Det kan vara snack eller lögn, men det finns ett annat "perspektiv" ...

Det kalla kriget var kallt så tillvida att USA och Sovjet inte frontalkrockade i ett direkt krig. Men fredligt var det inte, krig skedde genom tredje part. Detta försvann när Sovjet försvann, men nu är det frågan om inte ett nytt krig på tredje parts bekostnad råder i Syrien? Kan man gissa att ryska tekniker och underrättelseexperter utnyttjar den här situationen, med ett tyskt spionskepp utanför syriska kusten och horder av NATO-agenter i Turkiet, till att under krigsliknande förhållanden försöka få grepp på NATO:s signalsystem och koder? Lyckas ryssarna så blir det ännu en anledning för NATO att fråga sig själv vad man i h-e håller på med!

3. Moon of Alabama har jag nog tipsat om tidigare. Både bloggposterna och kommentarerna är ofta informativa. Nyligen hävdade Alabama-månen att Obamas hotelser angående kemiska vapen i Syrien i själva verket bör tolkas som ett klartecken till Assad att göra som han vill, bara inte de där vapnen används.  Med tanke på hur följdverkningarna över hela regionen runt Syrien redan ser ut (bland annat i kurdiska områden i Turkiet och alltmer tecken på islamister i själva Syrien undrar jag om inte åtminstone delar av USA:s och NATO:s ledare funderar på hur man skall slingra sig ur det kaos man själva bidragit till att skapa.

Jag undrar om inte Syriens kem-vapen spelar en liknande roll som Koreas atombomb: bara genom att de finns kommer eventuella angripare att tänka sig för innan stridsvagnarna rullar över gränsen. Så länge man inte gör det ligger de kvar i sina behållare, men vid en invasion tappar man kontrollen ... Sverige har väl skrivit på internationella överenskommelser mot ABC-vapen, men kanske vi kunde uppnå samma effekt genom att samla en miljon surströmmingsburkar i en jättehög och hota spränga den i luften om vi angrips? - Följderna måste bli förfärande!

4. Våld är jag inte så förtjust i, vilket orsakat protester på sina håll. Men för den som, enligt vad som står i den bloggens huvud, vill ha "en daglig dos av klassvåld" så kan Signalfire vara ett alternativ. Det är mest en klipp-ur-borgerliga-tidningar-historia om strider och upplopp och elände på olika håll i världen.

Några redaktionella kommentarer kommer dock till och från. Exempelvis frågades nyligen varför de där ryskorna i Pussy Riot (ett namn som inte gick att uttala på den dygdiga USAmerikanska televisionen) behandlades som viktigare än tiotals strejkande afrikaner som sköts ihjäl utanför en platinagruva i Sydafrika. - Jag tror svaret är givet: vad har ett gäng fattiga luggslitna och kanske till och med småfula afrikanska gruvarbetare att sätta emot några unga, snygga européiska så kallade tjejer? Medias val är självklart!

5. Den moderna maoismen är något av ett mysterium för mig. Här är en kanadensare som uppger sig vara maoist men som skriver om andra saker, ofta intressant. Man kan jämföra med den malmöitiskt-peruanska hemsidan vars mer försonande drag är att man översatt några artiklar av den lysande peruanske marxisten Mariátegui.

Så får det vara slut med lästips idag. Betraktoms naturen i stället:


Jag kan inte se någon direkt koppling till ovanstående bloggpost, men det är väl en söt liten dununge i alla fall?

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag tolkar Obamas uttalande och den senaste tidens överraskande mediainformation om vilka rebellerna består av (delvis och som i huvudsak förtigits i media hittills) som något helt annat. Endera som att rebellerna kommer att förses med gasstridsmedel att använda i något anfall någonstans, varvid USA/Nato skyller detta angrepp på Al Assad och får en solklar orsak att sätta in tunga artilleriet mot honom och hans styrkor, med omvärldens välsignelse:
Alternativt, om detta inte fungerar: Se där, det finns farliga vapen i Syrien och Al Assad har ingen kontroll, alltså måste vi ingripa för att förhindra att dessa vapen hamnar i terroristernas händer och hotar hela världen.
En ny propagandataktik alltså. Kan bara hoppas att jag har fel.

Björn Nilsson sa...

Om nu någon förses med kemiska stridsmedel undrar jag om NATO vågar sätta dem i händerna på rebellerna. De verkar vara två grupper, de som är pålitliga men ineffektiva, samt de stridsdugliga men fullständigt opålitliga jihadisterna. Ett annat alternativ vore att klä ut några egna mannar till syrier och skicka in dem, men en sådan operation måster vara oerhört riskfylld. Man måste vara säker på att lyckas. Det är man inte. Jag hoppas skurkarna inser att riskerna är för stora.

Lasse Strömberg sa...

Jag ska be att få lägga in protest mot att förstöra surströmming på det beskrivna sättet. Sådana kulinariska läckerheter ska avnjutas med mandelpotatis medan man eldar upp kräftburar.

För övrigt läste jag att den peruanska maten är på gång av erövra världens läckergommar. Det lär finnas en peruansk restaurang i Stockholm, i Hökarängen av alla ställen. Den ska prövas i sinom tid.

Frågan är om Syrien har några kemiska vapen alls? Vi kommer ju ihåg hur det lät om samma sak inför kriget i Irak. Slutsatsen måste bli att det bara är en tidsfråga till dess USA och dess allierade (koalitionen) går in i Syrien och "befriar" folket.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte, men jag tror att Syriens innehav av kem-vapen är lika säkert som Israels atombomber.

Äter inte peruanerna marsvin? Kanske bör jämföras med att äta kanin? (Hur kan någon äta upp söta små kaniner ...) Surströmming har jag testat två gånger. Det blev ½ ena gången och ½ andra gången. Summa 1½. Blä!