onsdag 11 september 2013

Hut går hem

Det här klippte jag från kommentarerna till en artikel i Ny Teknik om NSA-sörjan och dess verkningar:

Ericsson avlyssnar med

Ericsson erbjuder alla kunder avlyssningsmöjligheter om de vill ha det.

Signaturen Basstationsutvecklare  låter ju som en Ericsson-person. Och jag tror det här stämmer, bara det att jag inte minns vad den här typen av utrustning kallades. Den fanns på AXE-tiden och petades in i telefonstationer som levererades till rätt skumma (milt uttryck!) regeringar. Var det 'signalkontrollutrustning' man kallade det, eller 'trafikkontroll', eller något annat? Nå, inget jag har varit inblandad i själv, men jag hörde det nämnas.

Hur som helst, för ett flertal år sedan hade jag en notis på bloggen om kinesisk elektronik som en del trodde innehöll spionutrustning. Den där historien har valsat på, då var det engelsmän som påstod sig vara misstänksamma, men på senare år har det gällt USA. Kongressen har svartlistat den kinesiska firman Huawei av just de skälen. Om man verkligen trodde på det där, eller om det bör insorteras under kategorin 'handelshinder' låter jag vara osagt.

Men nu kan vi verkligen säga att 'hut går hem', 'om man gräver en grop för andra', etc etc. För som bekant har USA:s spiongubbar gjort det som man anklagar kineserna för: man har använt olika privatfirmor för att fixa bakdörrar till omvärldens nätkommunikation. Och det är ett avslöjande som inte kommer att vara gratis - USA-bolag kan räkna med att utlandskontrakt för miljarder aldrig blir av för att omvärlden helt enkelt inte litar på vad jänkarna stoppar in i den teknologi de säljer. Hut går hem. Andra länder bygger sina egna nättjänster, det som vi tänker på som det klassiska öppna allomfattande nätet splittras. Ur en synvinkel låter det illa. Ur en annan synvinkel kanske det kan hända att andra lösningar än just de USAmerikanska kan komma fram lättare när olika länder börjar snickra på egna system. Det vore ju komiskt om till exempel iranska eller indiska tekniska idéer fick större genomslag på grund av vad jänkarna håller på med. IT-paschorna i Silicon Valley lär få anledning att svettas framöver.


1 kommentar:

martin sa...

Övervakningssamhället stavas CSR (Corporate Social Responsibility), fascismen har här i Sverige det harmlösa kodordet "Samverkan".

För väldigt längesedan så diskuterade jag övervakning och mobiltelefoner med några bekanta nära branschen. Ryktet de gav mig var att operatörerna hade en gemensam dator som samlade på data. På den tiden fanns det inte GPS i telefoner, men man ville ändå ha lite koll på telefonerna. Man kunde alltså följa en telefon mellan basstationerna, man kunde inte göra så exakt bestämning av positionen men med lite trick kunde man veta en del, vilken sida om masten den befann sig, ungefärligt avstånd från masten.

Redan på 90-talet lagstiftade USA emot hård kryptering, de krävde att de som tillhandahöll hård kryptering tillhandahöll en bakdörr till staten för att de skulle kunna läsa krypterad data. När man laddade hem krypteringsmjukvara så fanns det på den tidiga tiden två versioner, en amerikansk version som man inte laddade ned. Det är en lagstiftning som tvingade mjukvarutillverkare redan tidigt att korrumpera sin egen kod. Jag var ganska aktivt i internet under den anarkistiska epoken tidigt 90-tal och frammåt. Jag var administratör i ett stort gratis chattnätverk med ett antal miljoner samtidiga användare från världens alla hörn. Vi hade besök av amerikaner från EFF (Electronic Frontier Foundation), som talade om EFF och för diskussioner kring hur vi skulle bevara ett fritt internet. Såhär 15-20 år senare får man väl säga att det gick lite sådär faktiskt.