torsdag 20 oktober 2016

Folklig filosofi


"Litet och ofta fyller snart säcken". Det är ett talesätt som är nytt för mig, men av samma typ som "droppen urholkar stenen" eller "droppen som får bägaren att rinna över" eller "strået som knäcker kamelens rygg". Med andra ord folkligafilosofiska insikter om att små obetydliga förändringars samlade verkan på sikt kan leda till stora och kanske våldsamma omslag.

Detta kallas inom filosofin för kvantitativa respektive kvalitativa förändringar. När den ena droppen efter den andra faller (kvantitet), utan att göra synbar inverkan, är stenen samma gamla sten. Men så småningom kommer den nötande verkan av många droppar att göra att vi har en sten med en ny grop i, eller en kopp som är full och rinner över, en säck som det inte går att få i något längre, eller en stackars kamel som har ont i ryggen (kvalitet). Samma process som när du sänker temperaturen på vatten från tio till fem grader celsius - det är fortfarande vatten, fast lite kallare. Men sänk temperaturen ytterligare tio grader, då har den kvantitativa förändringen av temperaturen gjort att det flytande vattnet genomgår en kvalitativ förändring, och förvandlas till ett nytt tillstånd: is.

Snarliknande processer kan ses på många håll. Om några få personer misslyckas exempelvis med sina dyra lån gör det inget för det ekonomiska systemet i stort, det rullar på. Det lilla antalet märks inte. Men om det av någon anledning blir fler som har svårt att betala till bankerna, så många att det märks, kan det utlösa en blixtsnabb reaktion med lånestopp, krav på återbetalningar och mängder av privata lånekrascher som får återverkningar inom hela ekonomin.

Man kan dra hur många exempel som helst av den här typen, där små kvantitativa förändringar så småningom orsakar ett stort kvalitativt omslag. Det kan innebära att systemet där förändringarna sker går under, dör, som när cancerceller breder ut sig i en kropp och gör att den slutar fungera. Eller det kan innebära att ett tillstånd förbyts till något annat, som när is blir vatten eller vatten blir is. Men jag slutar här.

Inga kommentarer: