lördag 5 november 2016

Tidiga nordbor på Island

Varför dessa kartor? - Jo, det är så att år 874 som officiellt år för de första nordiska bosättningarna på Island inte gäller längre. Äldre fynd av bebyggelse har gjorts. Notera den röda pricken på östra Island. Platsen heter Stöðvarfjörður och där byggdes det strax efter år 800. En arkeolog gissar att det här inte var en gård med djurskötsel, utan en utpost för eventuell framtida bebyggelse. Ytterligare några sådana ställen har upptäckts på Island.


Jag spekulerar lite, men liknar inte detta vad nordborna försökte med i "Vinland", Newfoundland? Först en bas längst i norr på ön, och sedan några möjliga utposter längre söder ut (jag vet inte om de är definitivt bekräftade eller avvisade som nordiska ännu). De är rödprickade på kartan.

På Island kunde utposterna hålla sig kvar och bli till fast bebyggelse. Bosättningarna på Grönland höll ut i bortåt 400 år. På Newfoundland gav kolonisterna snabbt upp. Ju längre bort från hemlandet, desto svårare var det att hålla igång något som väl får betraktas som privatföretag. På den här tiden fanns det inga europeiska makter som var intresserade av att upprätta kolonier långt borta i norr. Om man nu ens hade kraft till det: det kontinentala Europa var mer upptaget med att försvara sig mot saracener, ungrare och nordbor. För en nordbo var det nog mer givande att plundra i Europa än att ge sig av och slita hårt som nybyggare långt bort bland främmande och farliga skrälingar. Om man ens överlevde resan över Atlanten.

Inga kommentarer: