torsdag 7 februari 2008

Sjöfart med vind i seglen

Storskalig kommersiell sjöfart under segel tog slut i och med Andra världskriget. Nu skriver Dagens Miljö att ett speditionsföretag i Tyskland planerar att skicka en nedmonterad fabrik från Bremen till Venezuela. Artikeln ger inte så många detaljer, men det är inte renodlad segeldrift det rör sig om. Däremot kommer fartyget att skicka upp draksegel som skall ge extra draghjälp när man kommer ut på havet. Man får hoppas att det inte blir stiltje!


Den här bilden hittade jag i en bloggkommentar till artikeln i Dagens Miljö. Här strävar fartyget fram över ett datorritat hav som inte verkar vara särskilt påverkat av starka vindar - men drakseglet är spänt och gör sitt jobb bra! (På den sidan finns fler intressanta länkar i ämnet, både till det här och andra projekt.)

Men ännu är man en bit från de visioner som fanns för rätt många år sedan. Då var det någon som tänkte sig segelfartyg som ungefär såg ut som segelfartyg i gammal stil, men nu med datorer som reglerade segelsättningen. Ingen skulle behöva hojta "alle man till väders!". Så långt har man dock inte kommit ännu. Men det här sättet att använda en gratis energikälla, vindens kraft, är nog intressant för framtiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer inte ihåg vilken tidning jag såg detta i, men det var nyligen. GP kanske. Eller var det på kryss kanske. Strunt samma. Enligt reportaget har man under en tid testat dessa drakar på tankers med framgång. Den ersätter inte bef. kraftkälla men man minskar bränsleåtgången med ca 30% om jag minns rätt. Samt att serviceintervaller minskar.

Björn Nilsson sa...

Varje steg i rätt rikning får man väl vara tacksam för! Och hoppas att det stegas tillräckligt fort i rätt riktning innan allt går åt h-e!