fredag 11 april 2008

Dollarn skall ner till 5,20!


Ett svenskt nödmynt från 1718. Nominellt skulle det gälla för 1 daler.


Vafalls, skall USD ner till 5,20? Jag läste det någonstans tidigare idag men nu hittar jag inte tillbaka till citatet. Det kanske låter som ett uppseendeväckande kursfall för de personer som bara är vana vid senare tiders dollarkurser, men vi som tillhör en mossigare generation minns när dollarn utan någon diskussion var världens reservvaluta och den stod permanent på ungefär 5,20 (jag minns inte på öret exakt, någon jäkla måtta på minneskonsterna får det vara).

Men USA förde krig i Sydostasien och det kostade allt mer att hålla igång. Inte bara i form av unga värnpliktiga grabbar som skeppades över till Vietnam och sköts i stycken eller kom hem som vrak, utan riktiga pengar också.

I stället för att låta skattebetalarna stå för hela notan tryckte USA:s regering upp mer pengar, och det är inget bra sätt att finansiera utsvävningar av det här slaget. Det var ungefär som nödmynten som gavs ut mot slutet av Karl XII:s regim - folk fattade att de inte motsvarade det angivna värdet. I sådana lägen inträder en "marknadskorrigering" och pengarna blir mindre värda när man försöker handla för dem. Och USA:s dollar krisade ihop - var kursen inte nere i 4,50 ett tag?

Det brittiska pundet är också på väg utför, men det är inte på samma risiga nivå som för en del år sedan. I vilken mån kostnader för överdrivna krigsäventyr har skadat även pundet vet jag inte, men förmodligen skulle den brittiska ekonomin må bättre av att man inte öste in miljarder i diverse krig, atomubåtar och annat i den stilen.

Rustningar, krig och ekonomi är ett intressant ämne. Jag skrev en uppsats en gång där jag gissade att den låga inflationen under1990-talet delvis kunde hänga samman med att världens rustningskostnader minskade och att höjd produktivitet höll tillbaka eventuell efterfrågedriven inflation. Mot slutet av Sovjetunionens existens, och några år därefter, minskade världens militärutgifter. Det var helt enkelt inte "för mycket" pengar ute och skvalpade i samhällsekonomierna under en tid. Nu har förhållandena ändrats rejält.

Det påstås (jag vet inte hur rätt det är) att USA genom sina upprustningar tvingade Sovjet till så omfattande motrustningar att den sovjetiska ekonomin och hela samhället rustades ihjäl. Med tanke på vad som händer i USA idag är det i så fall frågan om inte amerikanerna håller på att rusta ihjäl sig själva? Det fungerar så länge utlandet bidrar till finansieringen genom att acceptera dollar och statspapper, men börjar inflödet av resurser från omvärlden att hacka är imperiet i en allvarlig kris. Därför är det allvarligt för USA:s nuvarande politiker (vilket parti de än tillhör) när exempelvis oljeproducerande stater i varierande grad övergår till att begära betalt i euro i stället för dollar. Det verkar som den allvarligaste bristen i USA just nu gäller statsmän som verkligen kan tala om för hela folket att det inte går att fortsätta som man hittills gjort. Verkligheten kan inte drömmas bort. Imperieplanerna måste skrotas. Det går inte att hota eller skjuta sig ur krisen.

Inga kommentarer: