torsdag 3 april 2008

Lena "Nordkorea" Adelsohn Liljeroth

Astrologi är inte detsamma som vetenskaplig astronomi

Alkemi är inte detsamma som vetenskaplig kemi

Kvacksalveri är inte detsamma som vetenskaplig medicin ...

... och kulturminister Adelsohn Liljeroths uppfattning om historia verkar vara av samma kategori som ordinära klimatförnekares. Den ordinäre klimatförnekaren påstår sig veta att tusentals forskare inom klimat och miljö Jorden runt har fel. Ministern påstår att hon vet bättre än hundratals svenska forskare inom historieämnet hur det förhåller sig med saker och ting.

Dessutom tror hon sig veta den politiska uppfattningen hos de som skrivit under uppropet mot Forum. Jag råkar känna till några av dem. En sovjetkritisk borgerlig person, några som är stalinkritiska i högsta grad, men alla kompetenta historiker. Slabban Liljeroth är oförskämd helt enkelt.

Eller också tror hon ingenting, vet ingenting, men mal bara på därför att hon inte har något att säga och helt enkelt inte förstår vetenskapliga metoder. Och är det så kan hon väl lika gärna göra horoskop efter stjärnorna eller lattja med homeopatisk medicin. Det vore faktiskt bättre än att hon håller på med en enorm cover-up för vad kolonialister och imperialister hållit på med de senaste århundrandena,

Enligt DN:

Lena Adelsohn Liljeroth ser ingen anledning att ifrågasätta det faktum att en myndighet utformar kampanjer om historiska skeenden på regeringens begäran.

- Nej, det gör jag ju naturligtvis inte. I så fall hade vi inte givit dem det här uppdraget, säger hon.

Ett genialiskt svar. I och för sig kanske det skulle vara besvärande för Forum och dess uppdragsgivare att stå i ett permanent regn av spott och spe när vänsterbloggare skriker "Nordkorea" och "Stalin" åt dem, men de har målat in sig i ett hörn antar jag och kan inte göra annat än att fortsätta med sin statligt styrd historieskrivning à la de regimer man påstår sig vara emot.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. En av de "historiker" som är involverade i projektet, prof. Karl-Göran Karlsson säger ju att att historieämnet är ideologiskt (återger inte ordagrant). Enl rykten backade Göran Persson för att utvidga FFLH till kommunismens brott mot mänskligheten för att det ytterst skulle leda till ett angrepp på socialdemokratin. Och att det var historikern Åsa Linderborg som övertygande hade påpekat detta samband.
En borgerlig regering vill naturligtvis ha det så. All socialism som i grunden människorättsfientlig.
OK - jag går kanske väl långt. Men det får andra debattörer i så fall påvisa.
Sixten

Björn Nilsson sa...

Vi får hålla tummarna för att historikerproffsen blåser på och fortsätter avslöja allt kvacksalveri och ovetenskaplig bluff. I så fall kanske det kommer något gott ur den här striden.

Anonym sa...

Anonym: Du har rätt för dej, det var i en artikel i Ordfront Magasin, oktober 2003, som Åsa L tillsammans med Daniel Brandell och Martin Linde gick igenom Forums historia och dess koppling till folkpartiets gamla krav på en "upplysningskampanj" om kommunismen.

Anonym sa...

Adelssonskan är säkert emot Nordkorea, gamla kommunistiska Kina och g:a Sovjet, där man också hade statsstyrd historieskrivning, men högern har aldrig varit emot Franco, Salazar, Sydafrikanska apartheidsystemet (och från början var en stor del av densamma hängivna anhängare av Hitler) m.fl. fascistiska diktaturer, som ju också tillämpat en mycket statsvänlig, dvs fascistförskönande historieskrivning. Så egentligen tycker jag hon är helt konsekvent i det här avséendet.

Björn Nilsson sa...

Kerstin har givetvis rätt ur strikt vetenskaplig synvinkel :-). Man kan jämföra statligt dirigerad historieskrivning här med motsvarande i exempelvis Portugal under den långa diktaturens tid.

Men för satirikern är saken annorlunda. Den ursprungliga meningen med satir var inte att framföra lite snällt gyckel som mottagaren kunde småle åt. utan att vråla otidligheter. Jag tror den gamle italienske lärdomsgiganten Vico skrev om det tidigt på 1700-talet. Och skriker man "Nordkorea" eller "Stalin" efter figurer som nuvarande kulturministern är det inget som de bara kan skaka av sig. Det är tillmälen som skall skita ner, som riktas mot folk som sannerligen inte lär något av historien.