onsdag 23 april 2008

McLuhansfären växer

Jag skrev en snutt om Marshall McLuhan och boken Media för en tid sedan. McLuhansfären växer, informationssamhället utvecklas till nya högre nivåer, allt snabbare. Alla samhällen bygger på information men tidigare var den ofta geografiskt begränsad. Idag är förbindelsen mellan sändare och mottagare global. Allt större mängder av texter, bilder, ljud och filmer skickas mellan alltfler människor över hela Jorden. Kunskap är faktiskt en produktiv resurs som kan växa hur mycket som helst utan att den riskerar att ta slut. (Däremot kan ju de förhållanden man tillämpar kunskaperna på bli uttömda om man inte sköter sig.)

En notis i Dagens Nyheters ekonomibilaga säger "Fortsatt rusning efter mobilt bredband". I mars var det första gången en dator tog sig in på tio-i-topplistan över sålda produkter i Telias butiker. Notera: Förr sålde man telefoner och därmed ljudöverföring. Nu är det datorer, och med dem kommunikation med ljud, bild, text. Lukt, smak och känsel klarar man inte av ännu. Det kanske kommer.

Man kan jämföra det här med industrilokaliseringarnas historia. I början var det svårt att hitta bra ställen, fabrikerna måste ligga vid vattendrag som kunde driva vattenhjul som gav kraft. När ångmaskinen kom kunde man lägga fabriken nästan varstans, men kraften överfördes med drivremmar från ångmaskin till arbetsmaskin, och därmed var man ännu bunden till hur maskinerna kunde placeras inne i fabriken. När elmotorn och maskinen fördes samman kunde fabriken läggas var som helst och maskinerna ställas var som helst inne i den.

Samma sak har hänt med kommunikationer sedan den elektriska telegrafen togs i bruk på 1840-talet. Nya uppfinningar har gjort att överföringen av information har blivit snabbare, mer typer av information har kunnat överföras, och platsen för sändare och mottagare får allt mindre betydelse - till slut nästan ingen betydelse alls. Och då får vi den gamla världens återkomst i ny skepnad. Gamla tiders lilla by med nära kontakt mellan invånarna och snabbt utbyte av informationer har blivit den globala byn. Mobila bredbandet är ännu ett steg mot byggandet av den globala byn. Det är detta som jag kallar "McLuhansfären". Och följer man McLuhan och Marx i spåren blir detta också nya steg i skapandet av den nya människan. Hur ny?

Inga kommentarer: