onsdag 16 april 2008

Och så var det Östersunds tur ...

Under min tid på L M Ericsson fanns fabriken i Östersund som en av många anläggningar spridda över Sverige. Jag hade inte så mycket med dem att göra, men jag vet att minnesenheterna till en tidig modell av programminnesstyrda växlar (man pratade ännu inte om datoriserade växlar då tror jag) tillverkades däruppe. Det var fantastiska klumpar. Ett minne på 1 kilobit vägde minst ett kilo. Jämför i dag när ett litet minne på några gram kan lagras med giga-bitar! De där gamla minnena bestod av massvis med pyttesmå järnringar uppträdda på trådar, och detta pillerjobb var inbakat i någon sorts gummiartad massa. För övrigt använde man hålkort eller pappersremsor med hål för att mata in data i den generationens växlar. Det var länge sedan, det ...

Teknik ändras och fabriker försvinner. Östersund tog över tillverkning av den berömda AXE-växeln. Jag hade fortfarande inte mycket att göra med dem, men vad jag vet lyckades de krympa leveranstiderna på AXE högs väsentligt. I början av AXE:s levnad var tiderna minst ett halvår för att få ut en växel, men på slutet var man nog nere mot en vecka.

Men L M Ericsson blev Ericsson och mot slutet av 90-talet började man göra sig av med fabrikerna. Kanske var det taktik. Nedläggningar ger dålig press. I stället för att själva ta smällen av en nedläggning sålde Ericsson bort fabriker där man ändå visste att nedskärningar eller nedläggningar skulle följa förr eller senare. Nu blir det Flextronics som får hålla i yxan.

Om man tänker på hur mycket material och arbete som krävdes för att bygga en telefonanläggning för femtio år sedan, när L M anlade fabriker överallt i världen, och vad som krävs idag, är det inte underligt att man inte behöver ha så stora verkstäder. Man får in allt mer datakraft i allt mindre utrymme. Tillverkningen har också blivit oerhört mycket mer produktiv under åren. Dock: när arbetarna åker ut sticker höga ersättningar till L M:s ledning i ögonen - även om man hävdar att "det där rör ju en annan firma". Och för Östersund kan det bli bekymmersamt om ingen ny tillverkning kan läggas där snabbt.

Inga kommentarer: