söndag 1 juni 2008

Hjälp från stjärnorna ...?

Som bekant har Nepal nu fattat beslut om att avskaffa monarkin. Exkung Gyanendra har fått besked om att han måste plocka ihop sina pinaler och flytta ut från det kungliga palatset i Kathmandu. Men nu uppges att Gyanendra väntar på besked från astrologerna om en lämplig tidpunkt att flytta ut. Man får väl anta att astrologerna bör hitta ett datum i den ganska nära framtiden, annars hotar maoisterna att handgripligen se till att gubben flyttar! Det där med astrologi låter österländskt och vidskepligt, men var det inte snack om att förre president Reagan i USA (eller var det hans tant?) som tog råd av astrologer?

Inte bara kungen krånglar, utan de stora partierna i Nepal som förlorade valet krånglar - detta anser i alla fall maoisterna som hotar att ta till gatuprotester om NC och CPN-UML försöker stoppa maoisterna att ta ledningen i regeringen. Har de inte skärpt sig inom tre dagar så ... .

Jag hittade en tidning på nätet som ges ut av maoisterna, The Red Star. Utgivningstakten är två gånger per månad, men jag antar att maoisterna måste snabba upp sin nyhetsfördelning framåt. Får man tro The Red Star håller de stora förlorarna i det senaste valet, Kongresspartiet NC och de förenade marxist-leninisterna CPN-UML på att falla i bitar. Valförlusten blev en alltför våldsam överraskning i negativ riktning. De kanske också får fråga stjärnorna efter råd?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ska vi skåda ännu ett experiment i proletärieatets diktatur nu? Hoppas att folket i Nepal vet vad de ger sig in i. Men bättre än vad de haft det tidigare får vi hoppas att det får? Om inte Kina exporterar några fabriker dit för att få ännu billigare arbetskraft. Broderlig socialist hjälp? Önska folket lycka till och att de skall vara vaksamma.

Björn Nilsson sa...

Med tanke på att Nepal ligger väldigt nära botten på listan över världens fattigaste länder så kan man säga att det finns "förbättringspotential". Kineserna dummade sig genom för mycket stöd till den gamla kungliga regimen så på UD i Beijing får man fundera över en ny politik.

Ja, det är bara att hoppas att maoisterna kan få igång utveckling som flertalet tjänar på. Hotet kommer nog närmast från gamla insuttna men tämligen värdelösa politiker i de gamla partierna, och tvivelaktiga krafter i omvärlden som har det svårt med demokratiska val där inte deras egna underhuggare blir valda.