måndag 2 juni 2008

Är det inte fusk när F-skattefolket mixtrar med fakturorna?

Skatteverket i Dalarna har granskat 660 fåmansföretag som var misstänkta för fusk. Hos 80 procent av dessa har man avslöjat fusk med omfakturering. Detta enligt Sveriges Radio.

"Omfakturering" innebär att en företagare köper något för privat bruk men får säljaren att mixtra med fakturan så att det ser ut som om det är ett (skattemässigt förmånligare) inköp för firman. Den här granskningen ledde till upptaxeringar på 79 miljoner kronor och 180 polisanmälningar mot säljare och köpare. Är detta unikt för Dalarna? Hur skulle det gå om det gjordes en fullständigt genomgång av alla F-skattenissar i Sverige?

Det här är intressant men knappast någon nyhet att företagare skriver privatinköp på firman. Man kan ju faktiskt ropa om "fusk", detta populära slagord i dessa tider. "Bidragsfuskare ...". Men nu gjorde SR också en intervju med näringsminister Maud Olofsson och den gav närmast ett surrealistiskt intryck. Fattade människan inte vad det rörde sig om, var hon skvatt galen eller påverkad av något? Intervjun finns vad jag kan se inte i textform, men har man webbradio och går vidare från länken jag angav ovan hittar man den och kan förvånas.

Vad Olofsson gjorde var att
  • ursäkta skattefusket med att det finns företagare som har svårt att få det att gå ihop
  • meddela att inkomsttagare minsann också fuskar
  • regeringen jobbar för att det skall vara så enkelt som det bara går att driva företag
  • myndigheter skall samordna för att förenkla för företagare

Vad hon inte sade, och säkert skulle fasa för att säga, var
  • att företagare är beroende av marknaden för att affärerna skall gå ihop och att företag som går illa lämpligen läggs ned
  • att en fuskar är inte en ursäkt för att en annan skall göra samma sak
  • att det finns icke-företagare som har en ekonomiskt pressad situation
  • att det verkar dumt att göra kontrollerna ännu sämre när man vet att det finns skumraskfigurer med F-skattesedel och de verkar vara rätt många
  • att speciellt fuskande företagare skall jagas med blåslampa av fullständigt hämningslösa myndigheter
Nä, jag tror inte Olofsson var galen eller påverkad, hon bara babblade på för att skydda sina kompisar, och kanske sig själv.

Eftersom skattefusk är illegalt och därmed lite svårt att få ordentlig statistik på kan det vara svårt att se hur mycket pengar som verkligen försvinner. Men det skulle vara intressant med någon sorts jämförelse mellan företagarfusk och oärligt svinn ur exempelvis socialförsäkringssystemen. Sedan kan man ju fundera på var det är mest lönsamt att lägga kontrollerna.

5 kommentarer:

Knapsu sa...

Hon är ju helt otrolig, nötskrikan!

Anonym sa...

Det är ju en fusk och fiffelregering vi har. De jagar sjuka och arbetslösa och snor dem på deras bidrag. Samtidigt skor sig affärsmännen på högre bidrag och profit. Vem tror på rättvisa i ett kapitailistiskt samhälle?

Björn Nilsson sa...

Tja, jag antar att personer med neoliberal inriktning tror på rättvisa här och nu. Men tro och vetande är ju som bekant inte riktigt samma sak!

Anonym sa...

Jag hörde också vad hon sa på Ekot. Jag häpnade, har man inget bättre att säga än detta centertypiska fjantigt glättade babbel borde hon inse att det är bättre att vara tyst.

Björn Nilsson sa...

Jajamen, det är som kanske redan de gamla grekerna sa: Mycke' ska man höra innan öronen ramlar av!