måndag 4 augusti 2008

Hade Karadzic ett avtal med USA? Kan man lita på anonyma "källor"?

Hur är det nu med det avtal som den otrevlige herr Karadzic påstår sig ha haft med USA och som gjorde att han länge kunde leva som en fri man? I DN:s pappersupplaga finns den här artikeln (hittar den inte i nätupplagan ännu).
Karadzic hade amerikanskt beskydd fram till 2000, då underrättelsetjänsten CIA avlyssnade ett telefon samtal där det framkom att han personligen ledde möten med sitt gamla parti, citerade tidningen en ”välinformerad” amerikansk underrättelsekälla.
...
ENLIGT KÄLLAN SKA Karadzic personligen under 2000 ha lett ett SDS-möte (Serbiens demokratiska parti) i den bosniska staden Bijeljina. Han ska ha gett instruktioner till medlemmar och ledningen om vem som skulle bytas ut och vem som skulle utses till en post.

– I USA blev de galna när de förstod att Karadzic lurat dem och CIA drog tillbaka det informella beskyddet Karadzic åtnjöt, sade källan.

Karadzic ska också ha åtnjutit immunitet från att gripas av andra underrättelsetjänster, som den franska och den brittiska.

Det finns ju uppenbara problem här: anonyma "källor" kan ha vilket värde som helst - förmodligen ofta lågt. De som inte är anonyma men som hävdar att avtalet verkligen existerade är förmodligen personer som kan avfärdas för att de står på Karadzics sida. Möjligen kan infallsvinkeln att Karadzic själv är ansvarig för att det nesliga avtalet bröts göra att uppgiften får någon liten trovärdighet. Om det hade varit ett försök till desinformation styrd från exempelvis CIA borde man väl inte ha gått ut med att man faktiskt skyddade en misstänkt krigsförbrytare under lång tid. USA värvade en hel del folk av den sorten efter Andra världskriget (tyska raketforskare och underrättelsefolk med skumt förflutet) men det var ju inget man skyltade med. Och Radovan K måste ur USA:s synpunkt ha haft betydligt mindre värde än Werner von Braun - mannen som gick från tyska till amerikanska raketuppskjutningar.

För att den här historien skall bli verkligt besvärlig exempelvis för Carl Bildt, som förnekat att det funnits något avtal, måste det fram bättre bevisning. Men jag undrar om någon sådan kommer att presenteras. Intresset är förmodligen rätt lågt till det. En mur av förnekanden är väl mer trolig.

Inga kommentarer: