måndag 11 augusti 2008

Tillägnan


Evo y amigos

Bolivias president Evo Morales tillägnar storsegern (verkar vara bortåt 64-65% av rösterna) i den senaste folkomröstningen "alla världens revolutionära folk".

Glada fanfarer utstötes såväl i den venezoelanska som den bolivianska nyhetsbyrån spalter. Jag kan för lite spanska för att uppfatta de finare detaljerna, men det är klart att den sydamerikanska demokratin fortsätter att utvecklas. Man kan hoppas att de sjaskiga gamla militärdiktatorernas tid är över för alltid.

Morales fick fler röster än när han valdes till president, samtidigt som det finns en stark och ur patriotisk synpunkt förmodligen opålitlig opposition i vissa delar av landet. I bakgrunden finns det nordamerikanska imperiet som nog gärna skulle bryta sönder Bolivia i småstater för att lättare kunna behärska oljetillgångar och andra naturrikedomar. Förhoppningsvis är det slut på det taskspeleriet också. Om Bolivias grannar gör klart att de inte tolererar någon balkanisering mitt i den sydamerikanska kontinenten kan det också hjälpa till.

Varför vann Morales? Hade de fattiga struntat i att rösta hade oppositionen i de rika provinserna vunnit och han hade försvunnit. Nu röstade de fattiga, och det gick som det gick. Man skall ju inte överdriva likheterna med Sverige, men skall vänstern ha en chans att vinna valen gäller det att människorna i de mindre rika områdena pallrar sig till vallokalerna även i det här landet.

Inga kommentarer: