måndag 27 oktober 2008

"Hela börsen är under tumult"

"Hela börsen är under tumult" uppges en börsmäklare säga. Är det korrekt svenska kan man ju undra? "Under tumult …" låter ganska konstigt. Det verkar vara rena hönshuset i alla fall.

Ja, det var neråt i Asien och Europa på börserna tidigare idag men uppåt på Wall Street för en stund sedan - hur länge nu det varar. Dags för ett gäng hungriga rävar att röja stenhårt i hönshusen kanske?

Det har diskuterats om konjunkturnedgången kan komma att se ut som ett V (snabbt ner men snabbt upp igen) eller som ett L (snabbt ner och sedan en lång tid på botten). Det är ju sådant man vet först i efterhand, men det ser ganska illa ut just nu. Från luggslitna bostadslånare i USA har det hela börjat anta drag av världskris. Länder som tidigare troddes vara mer eller mindre immuna dras in i nedgången, och börsskojarna får väl köpa sig några extra burkar nervpiller att ha till hands framåt.

Tiderna förändras. När den tidigare överguden Alan Greenspan för ett par dagar sedan utfrågades i USA:s senat var den gamla respektfulla tonen borta, han blev till och med avbruten. Det borde han ha blivit för länge sedan. Den som tror att finansmarknaden kan driva vind för våg och sköta sig själv, som om den vore några torghandlare, måste ha en ganska kufisk världsbild. Greenspan trodde tydligen det. Andra får betala räkningen för det.

I USA förväntas sämsta julhandeln på över femton år vilket naturligtvis är förskräckligt och kommer att sprida sig till Sverige. Julen firas ju till minne av förra årets julhandel vars summa det gäller att överträffa, år efter år. Det är särskilt viktigt att KÖPA för att visa att man verkligen vill lägga all sin känsla i julklapparna. Helst skall ändliga resurser, barnarbete, mördade fackliga aktivister och gifter vara inblandade i paketet också för att nå verkligt god effekt!

Men nu befaras en nedgång i julkommersen, och inte är det underligt. Det är inte bara bostadskrediterna, utan hela kreditbubblan, som håller på att spricka. Som professor Wolff förklarade i filmen som jag lade upp här har många i USA inte fått någon del av produktivitetshöjningen efter 1970. Vinsterna har i stället tillfallit kapitalägarna som sedan varit smarta nog att låna ut pengarna till arbetarna. - Varför inte försöka med ett lågbudgetalternativ i jul - mer omtanke och mindre onödiga klappar!?

Det är väl känt att det är privatkonsumtionen som hållit igång USA:s ekonomi under en hel del år, men på senare tid har den skett på kredit. Och det håller givetvis inte i längden. Det vi ser nu, men som var lite svårt att urskilja i början när alla larmade om bostadslån, är en klassisk överproduktionskris. Alltså: produktionen skjuter i höjden men efterfrågan följer inte med eftersom folk inte har råd att konsumera. Genom krediterna har denna bristande efterfrågan dolts ett tag, men nu kommer den fram i ljuset. Folk måste handla mindre, konsumtionen kraschar, arbetslösheten sprider sig genom det ekonomiska systemet, produktiva resurser ödeläggs. Inte undra på att rädslan sprider sig i ett samhälle där de sociala skyddsnäten är dåliga eller obefintliga. Inte undra på att ett visst intresse för Marx' analyser har kommit tillbaka.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men kanske var det det här som var meningen hela tiden. Somliga kommer ju att komma ut ur det här ännu rikare och ännu mäktigare än de var före krisen. Så för dessa har förstås den ekonomiska låt-gå-politiken varit perfekt och ställt allt till det bästa.

Vad var det Wallenberg betalade för Krügers imperium några år efter kraschen 1929? En eller några kronor? Kennedy tycks också ha gjort sig en förmögenhet vid 1929 års krasch etc.

Björn Nilsson sa...

Ja, det är ju så systemet fungerar. Ibland tar storfräsarna kål på varandra (konkurrens), ibland tar de kål på sig själva (huvudlös spekulation). Men i allmänhet finns det nog alltid någon som tjänar på det hela. Kreuger spelade bort sig själv och wallenbergarna tog över, helt riktigt. Synd bara att folk som inte vill bli inblandade ändå får ta smällar av de stora elefanternas lek.

Anonym sa...

Bra inlägg. "Julen firas ju till minne av förra årets julhandel" är en formulering jag gillar starkt.

Att vara under tumult måste vara någon nivå allvarligare än att vara "i". Ungefär som läget ser ut nu alltså.

Ska snart skriva B-uppsats och funderar starkt på att analysera vissa uttalanden av Marx och jämföra med den pågående finanskrisen. Kanske jag kommer hit och frågar om råd isåfall ;)

Björn Nilsson sa...

Du är välkommen. Det kan finnas intressanta uppgifter i Marx' journalistik från början av 1850-talet när han skrev bl.a. om en dåtida kris för en tidning i New York. Sedan behandlas ju statsskulden på några stället i "Kapitalet" också. Och så mååååååste du helt enkelt läsa ... (eller vi kanske inte skall ta allt på en gång?)

Anonym sa...

Haha... vad bra... jag behöver verkligen någon som kan säga om mina teori stämmer. Jag kommer nog återkomma med en drös frågor nästa månad. Har du mer koll än mig på detta så är det verkligen guld värt för mig. Ha det bra /Chris