tisdag 20 januari 2009

"New Age" - Några klipp från Obamas tal

Man kan avfärda USA-presidenternas installationstal som politiskt dösnack, vackra ord och inte mer. Eller ta dem på orden. Eller ta själva orden och fundera på vad de betyder. Här är en intressant mening från Obamas tal att fundera på. Avsnittet före kommat är okontroversiellt för de som tror att det inte finns inbyggda fel i det ekonomiska systemet och att det är mänskliga misstag eller brott som orsakar kriser, men efter kommat har vi något annat:

Our economy is badly weakened, a consequence of greed and irresponsibility on the part of some, but also our collective failure to make hard choices and prepare the nation for a new age.


Vad säger killen egentligen? Det låter ungefär som att "världen har ändrats men vi har inte hängt med". Vilket torde vara sant. Det har varit lättare att predika att Amerika är bäst än att verkligen vara det. Vissa delar av landet och politiken är framåt och ledande, andra delar är det definitivt inte. Konservativa för att inte säga efterblivna.

Menar han att oförmågan att anpassa sig kan kopplas till såväl nationella som globala problem?

Homes have been lost; jobs shed; businesses shuttered. Our health care is too costly; our schools fail too many; and each day brings further evidence that the ways we use energy strengthen our adversaries and threaten our planet.


Det har pratats om att det är fel att staten ingriper på olika områden, men nu är det en pragmatisk attityd som gäller (jag antar att socialdemokrater kommer att älska det här medan principfasta liberalanarkister gnisslar tänderna:)

The question we ask today is not whether our government is too big or too small, but whether it works


"Marknaden" kan inte lämnas åt sig själv, vi kan glömma det där med automatiskt självläkande krafter på alla områden, någon med kraft att ingripa måste hålla ett vakande öga på vad marknadsmatadorerna har för sig:

this crisis has reminded us that without a watchful eye, the market can spin out of control _ and that a nation cannot prosper long when it favors only the prosperous.


Och tillbaka till hushållningen med Jordens resurser igen:

to those nations like ours that enjoy relative plenty, we say we can no longer afford indifference to suffering outside our borders; nor can we consume the world's resources without regard to effect. For the world has changed, and we must change with it.


Men den där "new age" som USA måste förbereda sig för, vad är det egentligen? Datorer och bioteknologi, grön teknologi, Kinas återkomst som världsmakt, en ny världsordning vad det gäller ekologi och hushållning med Jordens resurser och produktivt samarbete i stället för ensidighet och plundring? Och detta med större offentligt inflytande än vad Bush och flera av hans föregångare tänkt sig.

Problemet med USA är ju bland annat idén att man är en så ungdomlig nation. Men nu tycks det som om Obama ändå vill att man skall börja agera vuxet:

We remain a young nation, but in the words of scripture, the time has come to set aside childish things.

"Barnsligt" säger han faktiskt - det är väl en bra släng åt en del omogna figurer därborta!

Kan en rörelse som bygger på "hope", förhoppningar, leda till att sakernas tillstånd förbättras? Bara tanken att världen kan se annorlunda och bättre ut kan ju få revolutionära följder om folk får för sig att göra verklighet av tanken. Kommer Obama och hans stall av mer eller mindre besudlade gamla politiker att kunna stå i spetsen för en sådan rörelse - eller har han bara levererat en laddning ord utan innehåll? Det blir folket som får avgöra det genom att agera eller inte agera själv. Obama har ord att komma med, men ord kan genomgå en egendomlig omvandling och bli till handlingar - vi får se hur det går.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt hans tal var bra. Det ger lite hopp inför framtiden, men det är inte gratis. Att få majoriteten av amerikanarna att komma till dessa insikter kommer inte bli lätt.

Sen tror jag det finns en poång i att myndigeterna som skulle övervaka har misslyckats med sitt uppdrag

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Talet hade vissa öppningar. Den där halva meningen som jag kursiverade kanske var den viktigaste? Kanske den allt värre depressionen kan få folk att inse att "change" inte bara skall vara ord utan det måste gå till handling också?

Anonym sa...

Visst andades talet förhoppningar, om han sedan kommer att agera lika förnuftigt som det lät, är ju en annan fråga.

Sedan blev jag ordentligt förundrad över hans återkommande hänvisningar till USA:s stolta historia. Milda makter, vet han ingenting om den? Den är ju delvis en stor skam.

Björn Nilsson sa...

Talet hade nog kunnat vara betydligt svulstigare och lögnaktigare. Obama kläckte ur sig en del saker som håller patrioterna lugna, och sedan kan han försöka lotsa in landet i den nya tidsåldern. Kanske. Vi vet ju inte om de politiska fossilerna han omger sig med kommer att gå med på det. Och inte vart det leder. Nu är många väldigt optimistiska, men jag tror det är bättre att "vänta och se". Men nog behöver USA en rejäl uppgörelse med sin egen historia.

Anonym sa...

Talet var precis så briljant som väl alla vid det här laget förväntade sig, och visst känns det fräscht och nytt!

Men som vanligt kraschlandar ju den briljanta retoriken förr eller senare i någon politisk öken, och vilka än Obamas intentioner är, så är han USAs predsident, och USA är en ytterst trögmanövrerad skuta!

Till sist kommer Obama dessvärre att ställas inför valet mellan att försöka lägga om rodret och genomföra nödvändiga reformer och chansen att bli omvald.

Björn Nilsson sa...

Kan Obama få ut ännu fler att rösta i kommande val borde han kunna klara av jobbet. Problemet i USA har väl varit att de som verkligen behöver "change" ofta inte har röstat just för att politikerna har svikit dem. Samtidigt så är de så stor del av befolkningen att de avgör valen vare sig de röstar eller inte. Obama kanske borde studera hur Chávez får ut massorna i Venezuela val efter val?

En sak jag inte tänkte på när jag skrev inlägget var dubbelbetydelsen av "new age". Dels helt enkelt en "ny tidsålder" men också allsköns flummerier och modern vidskepelse i religionens utmarker. Är det ingen som verkligen kan engelska som också tänker åt det hållet?

Anonym sa...

Vem minns den gamla historien om skillnaden mellan USA och Sverige?
In US they had Ronald Reagan, Bob Hope and Johnny Cash.
In Sweden they had Olof Palme, no hope and no cash

En ny variant
I US we have had G W Bush, no Hope and no Cash
Now we have Obama, some hope, no Bush and no cash


Eldorado