måndag 9 mars 2009

Fler icke-religiösa i USA

Antalet personer i USA som uppger sig inte ha någon religion ökar faktiskt, vilket kan vara svårt att tro.

Medan det bara var 8,2 procent 1990 och 14,2 procent år 2001 som uppgav sig inte ha någon religion, är nu siffran uppe i 15 procent. Om antalet människor som skjuts ihjäl i kyrkor fortsätter att öka kanske också trenden till religiös avhållsamhet tilltar än mer.

Trenden till minskad religiositet finns över hela landet. Mest icke-religiös är man i Vermont (34 procent). Vermont är liten och avvikande som delstat - man har en socialistisk företrädare i kongressen i Washington har jag för mig. Men man ingår i en nationell tendens.

Med tanke på att det under de senaste årtiondet verkar ha tjatats mer om religion i politiken i USA än för några generationer sedan är detta märkligt, men det kan helt enkelt vara så att de religiösa grupperna blivit mer gapiga och påträngande. En del har också varit skickliga att utnyttja ny teknik för att nå ut med sitt budskap.

34 procent av alla vuxna i USA (motsvarande 45 procent av de kristna) skulle kunna höra till gap-gruppen i och med att de räknar sig som evangikala eller återfödda kristna. Om de larmar och de andra inte säger så mycket ser det ju ut som en stor opinion som politikerna måste ta hänsyn till. Det är ju en stor grupp, men skall den kunna påverka de nationella valen måste den dels vara enig och dels försöka få andra att inte rösta. Bushregimen hade allierade där, men vad jag förstår har den alliansen rasat samman. En del evangikala kanske har en annan dagordning än plutokraterna som ledde det republikanska partiet, och har börjat intressera sig för de miljöfrågor som Bush struntade i. Och då platsar de bättre i Obamas läger.

Katolikerna får väl slita med sin knepige påve och en del erotiskt dubiösa präster och lita till att leden fylls på med invandrare från Latinamerika, men prognoserna för denna kyrka ser nog lite taskig ut om den inte moderniserar sig ordentligt.

Och egentligen spelar det väl ingen roll vilken religion folk har eller inte har, bara den inte är en ursäkt för att inte behandla ens nästa som man vill bli behandlad själv. Förresten, kan man tänka sig att den ekonomiska krisen även kan ta knäcken på en del av de där mega-kyrkorna i USA som väl mest är hopsnickrade för att klå folk på pengar och leverera lite Jesus-rock som motprestation?

4 kommentarer:

mishka sa...

Då kanske de får en vettigare politik...?

Björn Nilsson sa...

Kanske, kanske inte. Varken "religiös" eller "icke-religiös" är ju några kvalitetsbeteckningar eller indikationer på om folk beter sig bra eller dåligt. Men den typen av religiösa som backade upp Bushregimen verkar inte ha tillhört den goda religiösa sidan i alla fall.

Anonym sa...

Den mest destruktiva religionen i vår värld borde annars vara tron på den osynliga handen som styr allt till det bästa. Undrar om den är inräknad i statistiken.

Björn Nilsson sa...

Det finns vissa kontakter mellan "vanliga" religiösa och de "marknadstroende" - ofta är det ju samma personer.