onsdag 7 oktober 2009

Några skäl att inte ta värvning

Här är några punkter från Richard Seymour angående problem med krigsmakten - i synnerhet när den används i krig. Liknande rapporter har kommit in från USA, men det här gäller Storbritannien som väl får anses vara mer likt Sverige.

Soldater dödas eller skadas. Antalet självmord ökar.

Försvarsdepartementet i Storbritannien uppskattar att en fjärdedel av de hemlösa i landet är före detta militärer.

Ökande brottslighet bland före detta militärer

Mentala störningar på grund av krigsstress.


Med rekordhög ungdomsarbetslöshet i Storbritannien är det fara värt att många av ren desperation skriver på för militärtjänst - och sedan drabbas av ovanstående problem. De själva, deras anhöriga, hela samhället omkring dem drabbas. Allt för att galna politiker, som inte själva riskerar sitt skinn, skall bedriva krig i andra delar av världen.

Och samma sak gäller nog i ett land närmre oss också. Det är ju inga jättestyrkor som Sverige skickar till Afghanistan, men vi får nog räkna med att hamnar de i mer omfattande strider kommer det att leda till efterverkningar här hemma. Ungdomar med mentala störningar, kroppsligt förstörda, våldsamma - det är en börda Reinfeldt och Tolgfors borde tycka vara tung att bära. Det har varit illa nog tidigare med omvårdnaden av våra veteraner från vanliga FN-uppdrag. Med rent krig och Allianspolitik lär det inte bli bättre. Vägra ta värvning!

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Bördan ska inte bara bäras av Reinfeldt och "tomhylsan" Tolgfors utan också av Mona Sahlin som har samma åsikt i frågan som de förra.

Björn Nilsson sa...

Ja, jo, man kan ju slå ihop de där personerna till den större enheten "socialmoderaterna" naturligtvis. Men om man tänker på det omedelbara politiska ansvaret just i detta ögonblick är det ju Reinfeldt som har det, inte Sahlin.

Undrar om inte det äldre folkliga uttrycket var "sno värvning" snarare än "ta värvning", förresten?