fredag 26 februari 2010

Effekten av offenliga jobb

Offentliga jobb är ofta arbetsintensiva men inte så kapitalkrävande jämfört med exempelvis med industriarbetsplatser. Det innebär att om man satsar en slant på nya jobb så bör den omedelbara effekten bli större inom den offentliga sektorn.

Men det finns ju gränser där man börjar fundera på hur pengarna används ... som när folk skall ösas in som "praktikanter" en masse på offentliga verk och myndigheter. Herr ministern Littorin intervjuades på radion för en stund sedan. Han tyckte att man inte kunde ställa mer krav på kommuner och landsting att de skall ställa upp och försöka fixa arbeten. Så nu skall folk sitta i verk och myndigheter och inte ha något att göra (men vara borta från arbetslöshetsstatistiken ett tag).

Hur vore det om man i stället snabbt såg till att kommuner och landsting till och börja med slutade avskeda folk, och sedan i stället nyanställde i skolor, sjukvård, kommunala förvaltningar och liknande? Om kommunerna har svårt att finansiera, skicka med pengar så att det går att ordna! Jag tvivlar på att alla arbetslösa går att anställa som lärare eller sjukvårdsbiträden, men en del borde kunna få jobb på det sättet och den offenliga servicen skulle kunna förbättras. Den enda haken jag kan se med detta är väl att de borgerliga inte vill ha bättre, utan sämre, offentlig service för att få argument att sälja bort den. Men det argumentet godkänner jag inte.

Det är klart att man kan ta in praktikanter hos Skatteverket. Utrusta dem med batonger, handbojor och pistoler och skicka ut dem att jaga alla skattebrottslingar me F-skattesedel ... nähä, det var ingen bra idé ...

6 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Ja, de är ju roliga. Skatteverket med 10 000 anställda skulle få ta emot 1 500 av de arbetslösa som praktikanter!
De får väl ut som du skriver att dra in skatter med batonger!
Den usla regeringen börjar bli nervös inför valet. Rent tokiga förslag som att vi ska kolla en elmätare varje timme! Tror Mådan inte att folk har fullt upp ändå. Använda mikron i stf spisen. Tvätta och tumla på natten. I hyreshus får man inte det efter kl 22.
Regeringen är desperat. Nästa gång bör det ske ett inttelligenstest för blivande ministrar.

Björn Nilsson sa...

Undrar om IQ-test skulle underlätta eller försvåra rekryteringen?

Jojo, nu är det roligt när desperationen sprider sig!

Anonym sa...

"Offentliga jobb är ofta arbetsintensiva"
Har du glömt alla skojigheter om kommunalarbetare som hade mössor utan svettrem? Vill minnas att träskor var förbjudet samm typ av arbete eftersom dom kunde slå rot!

Jag skojar Björn, men jag ser ingen avgörande arbetsintensivet mellan ett offentligt jobb och ett industriellt.
I båda grupperngarna finns det slöfockar och andra som jobbar häcken av sig.

H2

Björn Nilsson sa...

Arbetsintensiv i motsats till kapitalintensiv. Jämför hur mycket arbetskraft du måste ha för att hålla en skola igång jämfört med ett pappersbruk eller någon anna modern fabrik som är nästan tom på folk men full med svindyra maskiner. Så egentligen har det inget med hur mycket eller hur lite folk arbetar, utan hur stor andel det levande arbetet är i förhållande till dött arbete (kapital). Det finns en del andra aspekter i det här men det kan jag ta separat.

Anonym sa...

Ett offentligt vattenkraftverk eller för den delen ett kärnkraftverk är väldigt kapitalintensiva. För att inte tala om försvarsmakten.

En modern mjukvarufabrik är inte mer kaptitalintensiv än en vanlig skola.

Jag menar att hela bandbredden finns i båda verksamhetstyperna

H2

Björn Nilsson sa...

En del av dataindustrin kan räknas till tjänstesektorn, respektive påminner om en sorts lätt industri. Jag kanske kommer tillbaka just om den saken.