torsdag 25 februari 2010

Grön jakt med problem


Det kommer rapporter om att delstats- och centralregeringens offensiv mot den maoistiska gerillan i delstaterna Västbengalen och Jharkhand inte går så bra. Operation Green Hunt - Grön jakt - har för närvarande mer eller mindre ebbat ut.

På kartan ovan har jag försökt ringa in området det handlar om ungefär. Det är otillgängliga skogsområden på gränsen mellan de två delstaterna. Östligaste Jharkhand beskrivs som ett "ogenomträngligt fort" där maoisterna kommer och går som de vill. Myndigheternas trupper verkar hittills mest ha rört till det för sig och beskyllningar viner åt olika håll om vems felet är. Ett kännetecken på en "mjuk stat" kan vara att folk ägnar sig mer åt att skylla ifrån sig än att ta ansvar. Men för upprorsrörelsen är det ju bara bra att det är oreda hos motståndarna.



Shibu Soren, chefsminister i Jharkhand. Han kanske borde se mer bekymrad ut?


En intressant fråga är om det finns dolda kanaler mellan maoisterna och delstatsregeringarna eller om det bara rör sig om politisk pajkastning. Det verkar som om beskyllningar om samröre med maoisterna slungas åt alla håll när man har kört slut på andra argument.

Nåväl, offensiven lär återupptagas, men kanske maoisterna hittar på nya knep dessförinnan. De senaste åren har de visat sig fingerfärdiga på politikens alla områden och de lär fortsätta med det. De har ett gott skydd ute i de stora skogarna, men ännu bättre skydd genom bra förankring hos lokalbefolkningen.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Då måste Sverige vara en mjuk stat - något annat än skylla ifrån sig har vi inte sett med anledning av snökaoset i kollektivtrafiken.

Björn Nilsson sa...

Ja, observationen stämmer. Ju mer "liberalism", desto mjukare och ineffektivare stat - och i förlängningen av detta ett slafsigare samhälle i stort.