tisdag 18 januari 2011

Ekonomiska notiser - Kina och Indien

Times of India refererar uppgifter om att Kina sedan ett par år är större långivare till utvecklingsländer än Världsbanken. Undrar om det är ett sätt att bli av med en del av den förvuxna dollarreserven? En del av lånen gäller oljeaffärer i Ryssland, Venezuela och Brasilien (lån mot olja) vilket betyder att man fortsätter att äta sig in på USA:s gamla bakgård. Hur som helst så torde de här lånen vara avsedda att stärka Kinas position på världsmarknaden bland annat vad det gäller konkurrensen om knappa råvaruresurser men förmodligen också att skaffa sig andra mottagare för industrivaror än de gamla skakiga industriländerna i väst. Diversifiering vad det gäller handelspartners, helt enkelt. Det är alltid klokt att inte ha alla ägg i samma korg.

Även Indien har fått kinesiska lån, vilket är intressant med tanke på det stundtals spända läget mellan länderna vilket inkluderar olösta gränskonflikter. Till 7 februari har det illegala maoistpartiet gjort upprop om generalstrejk i sex hela delstater och enstaka distrikt i ytterligare ett par stater, i protest mot skenande mat- och bensinpriser. Det bör vara en stor fråga för miljontals fattiga indier som över huvud taget inte har så många ägg att lägga i sin korg. Det kan också vara en mätare på hur maoisterna, med sin gerillaarmé och milis, har kunnat stå emot regeringssidans offensiver det senaste året, och om man kan börja få genomslag i storstäder som Kolkata.

Tecknaren Ninan vars verk kan beskådas i Times of India har också funnit anledning att ett flertal gånger ta upp inflationen. Här är några exempel.




Inga kommentarer: