måndag 28 mars 2011

Baden-Württemberg - delstatsval med skrällig utgång


Jag brukar slänga in en notis om tyska delstatsval i den här bloggen, bland annat för att sådana oftast inte orsakar någon större uppmärksamhet utanför Tyskland. Det gäller även i Sverige där man nog tycker att Tyskland inte är särskilt viktigt. Nu har det varit val i Baden-Württemberg i helgen, och som man kan se så blev förbundskansler Merkels parti störst. Men ... det blev i själva verket en skräll. Som framgår av följande diagram så fick såväl Merkels CDU som Fridemokraterna FDP en snytning av väljarna, vilket dock inte kunde utnyttjas av Socialdemokraterna SPD eller vänstern i die Linke. Vad det gäller die Linke så avbröts här raden av framgångsrika val - Baden-Württemberg är fortfarande ett av tre delstatsparlament där partiet inte är representerat.

Den stora vinnaren blev de gröna, die Grünen, som väl får betraktas som förebild för det svenska Miljöpartiet. Även den politiska utvecklingen kan väl ses som en "förebild" - från att vara ett ostyrigt radikalt parti med samhällsförändring på dagordningen sålde man gradvis ut sin övertygelse i utbyte mot ministerposter. Kan någon som kan det här bättre än mig skicka en dementi ifall jag har fel om tyskarnas utveckling? Att partiet levererade en bombningsunderstödjande utrikesminister måste dock ändå ses som graverande. Kanske de gröna i Tyskland fick extra draghjälp av kärnkraftseländet i Japan, samtidigt som missnöjet med Merkels regering skulle kunna vara en black om foten för CDU även på delstatsnivå.

Ändring i röstandelar sedan förra valet

Ändring i antal parlamentsplatser sedan förra valet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte någon expert, men nog är B-W ett väldigt konservativt fäste som får moderaterna att bli ljusblå. Att die Linke har någon framgång där är inte förvånande.

Jag är inte förvånad över de grönas framgång, tyskarna ligger långt före svenskarna när det gäller att vara värna om naturen (ite bilar och rökning) och att ligga före Sverige på dessa området är inget dåligt betyg.

De gröna har breddad sig och är inte lika radikala längre, det belönas med fler röster

Eldorado

Jan Wiklund sa...

Förutom att vara konservativt är Baden-Württemberg också antikärnkraftsrörelsens vagga. Det var ultrakonservativa bönder i Baden som var dom första som ockuperade platsen där ett kärnkraftverk skulle byggas.

i B-W ligger också Freiburg som är något av Europas miljöhuvudstad där all uppvärmning sker med förnybara bränslen och där folk åker med det ständigt utvidgade spårvägssystemet istället för bil.