söndag 22 april 2012

Den militära urbanismen avancerar

Tillåt mig citera mig själv. I augusti 2010 skrev jag:

Alltmer militariserade poliskårer och militärer som spelar poliser, allt mer tekniska prylar för att övervaka folk och slå ner dissidenter, allt mer "säkerhet" - detta är den militära urbanismen. De drönarflygplan som åker omkring och spanar i Tredje världen är välkända, men nu börjar de dyka upp över städer i väst.
Varför dra upp den historien, eller hänvisa ännu längre tillbaka till något jag skrev 2007? - Kanske det är för att processen är i full gång och de tidigare varningarna visar sig stämma. Det som tidigare pågått i Tredje världen kommer nu i ökande grad tillbaka till avsändarländerna. Allt fler polismyndigheter och universitet (!) i USA tillgriper obemannade fjärrstyrda små flygplan, drönare, för spaning. Kameror, värmespaningsutrustning, radar och utrustning för att avlyssna mobiltrafik finns på dessa maskiner.

Det finns många typer av drönare. Den här verkar vara en småtting försedd med kamera.


Naturligtvis kan man se det här från olika håll. Obemannade spaningsflygplan har goda användningsområden som inte bör skapa någon oro: hålla koll på trafik, spana in skogsbränder, göra kartografiska eller geologiska undersökningar, leta efter försvunna människor, titta efter fel på kraftledningar etc. Men det är den andra, onda sidan man bör sätta frågetecken för.

Vi har fått en jakt på "säkerhet" som gör alla människor till misstänkta objekt som måste övervakas. (Och som märkligt nog dragit med sig inte större utan mindre rättssäkerhet.) Som folk bland annat från Piratparti-sidan har påpekat så medför befintlig teknik en oemotståndlig lockelse att användas. Här finns en befintlig teknik. Hur länge dröjer det innan drönare flyger runt i "problemområden" i Sverige och tittar in genom fönstren hos misstänkta figurer? Eller tittar över huvud taget, man kan ju alltid hitta något någonstans bara man letar tillräckligt länge. Koppla ihop det med alla andra kontroll-tekniker och fundera på hur vi vill ha det egentligen. Kriget smyger sig på oss - eller är det felsyn att tro det?

10 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Om teknik, avsett vilken, kan missbrukas kommer den att göra det. Alltid!
Privatliv är något övergående man kommer att prata om med saknad i framtiden.
Privatliv kommer att vara förbehållet maktens människor.

Kerstin sa...

Lasse Strömberg skrev:
Privatliv är något övergående man kommer att prata om med saknad i framtiden.

Hrm, framtiden kommer inte att sakna den, för den kommer inte att veta vad privatliv är. Man saknar inte det man inte ens kan föreställa sig.

Vi har redan nu en ny generation som inte saknar den utan som tror att kontrollen av oss är bra för oss och gör oss tryggare och att man inte har anledning att vara orolig om man har "rent mjöl" i påsen. Bara alla som vet vad det är har dött av så är folk i allmänhet glada och nöjda med övervakningen.

martin sa...

Häftigt att hacka dem!

Så fint att de tittar på makten, fler ögon kanske, men rena styrkeförhållandet i den verkliga konflikten är ungefär det de alltid varit. Nästa revolution sker öppet, vilket är det sätt den sprider sig snabbast. Kader och hemlighetsmakeri får vi lämna bakom oss.

När vi med alla inträngande ögon skådat människan i hela hennes förfärliga skönhet, in i minsta detalj. Kommer vår bild av oss själva att förändras, vår attityd till moral, kultur, normalitet, vad händer med dessa?

Vi lever i intressanta tider...

Insatserna höjs.

Jan Wiklund sa...

Förr i tiden övervakade man folk med beriden militär - men det första som hände vid en revolution var att soldaterna bytte sida. I framtiden blir det de horder av övervakare som behövs för att tolka allt som miljontals människor gör som byter sida.

Och om vi tvingas till helt öppna strategier är det förstås bara bra. Hemlighetsmakeriet går i sista hand bara ut över oss själva.

IndienSolidaritet sa...

Björn, vad menar du med "urbanismen"?

Björn Nilsson sa...

Indien, själv har jag ingen särskild mening med begreppet utom att det handlar om städer i teoretiskt och praktiskt avseende, särskilt med stadsutveckling i modern tid. (Det finns en "modern urbanism"). Engelska wikipedia har en definition på urbanism som låter väldigt bred:

Broadly, urbanism is the way of life of city dwellers; the ever-changing flows and processes that occur within the urban environment (social, cultural,economic, technological, and ecological).[1]
The foundational principle of ‘urbanism practitioners’ is to respond to the dynamics of a city’s accelerating growth.

I den mån man arbetar med urbanism vetenskapligt så blir det enligt ovan uppenbarligen tvärvetenskapligt. Arkitektur kanske borde läggas till, eller om det ingår i "technological".

Vad det gäller det som refererats i min bloggpost så handlar det om att militära metoder alltmer dras in i städerna, att polis/militär alltmer anpassas för högteknologisk våldsam användning i städer. Man kan ju fundera på hur det kan bli om folkmassor i Jordens jättestäder med tiotals miljoner innevånare börjar röra på sig och ställa krav. Mumbai i Indien kanske har världens största slum exempelvis.

Björn Nilsson sa...

Jan och Martin, ett sätt att störa systemet är att dränka det i information. Det är ett klassiskt problem för spionorganisationer att man har för mycket data att gå igenom och därmed missar det väsentliga. Och om det flödar så mycket regeringsfientlighet i alla elektroniska kanaler att spionerna inser att en stor del av folket inte gillar regeringen kanske även spionerna inser att det är dags att ge upp.

martin sa...

Björn,
kan de vara bland de första? De är trots allt bara anställda, illa sedda av både de som anställer dem och övriga befolkningen. Men de har fingret i luften, de känner varifrån vinden blåser innan den når över de vita staketen i villaområdet.

Man kan förvisso oroa sig över en hord knapptryckningsbödlar, med rätta. Men desto bättre teknik, desto mindre distanserade blir knapptryckarna. Piloterna under andra världskriget släppte bomber från hög höjd och kunde inte se människorna. Dagens piloter ser en allt tydligare kamerabild ända tills bomben träffar. De får se människor fly i panik, eller helt ovetandes sprängas. Det kommer ge psykologiskt genomslag.

Även om jag försöker hålla en positiv attityd så tycker jag det är en mycket dålig utveckling. Men varje vapen makten skapar kommer vridas ur deras händer.

Kerstin sa...

Jag börjar få en känsla av att nätet, istället för att möjliggöra en bättre demokrati, som många trodde eller hoppades för några år sedan, istället blivit ett effektivt medium för makten, dels för att kontrollera oss, dels för att ta risken ur demokratin just genom avledande aktiviteter, dataspel, musik etc. och dessutom genom medvetet planterad vilseledande och förvirrande "information" och propaganda.

martin sa...

Kerstin,
det är därför striden om internet som rasar för fullt runt oss, är mycket viktigare än folk tror. Men man skall aldrig fnysa åt redskapen, de bara är, det är handen som håller hammaren som formar stålet. Det är väl en grundläggande revolutionär inställning?