måndag 3 juni 2013

Turkisk motvilja mot syrienpolitik

Den ystre bloggaren Ziad Faled på SyrPer hävdar ibland att den turkiska regeringens syrienpolitik inte är populär hos det turkiska folket och att missnöjet kan explodera när som helst. Jag har varken sagt bu eller bä till det, ibland tar ju Ziad i lite väl mycket och man vet inte hur mycket substans det är i påståendena, men kanske han har rätt. Kolla in det här från Juan Coles blogg:

Some 70.8 percent of respondents said that they think “the AKP’s (Justice and Development Party) policy on Syria is wrong ...

Even within the Ak Party, about 32 percent rejected Erdogan’s vocal support for the rebels over the Syrian government.
Vad denna opinionsundersökning är värd har jag ingen aning om, men det verkar finnas en klar tendens i alla fall: en stor del av turkarna gillar inte vad som sker just nu, även beträffande vad landets regering gör i Syrien. Kanske man har sett en del av "rebellerna" (som ju dessutom ofta inte är syrier) på så nära håll att man föredrar att inte ha dem i närheten längre. Dessutom finns ju risken för ett riktigt stort och ödeläggande krig i hela regionen.

De kretsar inom USA och NATO som inte uppskattar den antisyriska kampanjen kan också dra fördel av missnöjet med Erdogan och hans stöd till "rebellerna". Om den turkiska fronten mot Syrien försvinner så försvinner också mycket av det logistiska stödet till "rebellerna", och då lär det vara slut med dem ganska snart. De kan leva kvar som mindre terrorgrupper och kriminella gäng, men definitivt inte som något som kan säljas som en genuin upprorsrörelse. Den syriska regeringen lär med tillfredsställelse se på hur den turkiska regimen nu är i ordentligt trångmål.

5 kommentarer:

Abi sa...

Den turkiska regimen och den syriska regeringen? Menar du med detta att den syriska regeringen är legitim, medan den turkiska regimen inte är det, eller vad är syftet med att göra denna skillnad?

Björn Nilsson sa...

Det borde gå att räkna ut vad jag menar, nämligen att regeringar som inte uppskattas av USA och dess underhuggare just benämns "regimer" i USA-regimtrogna media.

Jan Wiklund sa...

Jag blir inte riktigt klok på utvecklingen i Turkiet:

Det hela startade som en protest mot skövlingen av en park till förmån för ett köpcentrum. Den slogs ner med ovanlig brutalitet, ovanlig eftersom den typen av protester brukar ha brett stöd även inom regeringars bas. Sen har det eskalerat kraftigt.

Tidigare har AKP och militär/polis legat i krig mot varandra. Militären har varit rabiat anti-muslimsk och ser sig som försvarare av "den sekulära staten" - antagligen för att den inte vill dela plats med ytterligare en elit.

Frågan är om dom har slutit fred nu? Och vad villkoren var? Eller om det finns nån annan förklaring på varför man är beredd att riskera inbördeskrig för ett köpcentrum.

Björn Nilsson sa...

Militären är emot Erdogan eftersom en massa höga officerare har anklagats för planer på militärkupp. Vet inte om kupphistorien stämmer, men med en massa militärgubbar avskedade eller kastade i fängelse så verkar stämningen inte vara så god. Militärer uppges ha givit gasmasker till demonstranter. Polisen är antagligen mer på regeringens sida.

Jan Wiklund sa...

Man kan läsa mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_state

En möjlighet kan ju vara att militären är tämligen till freds med Erdogans satsning på hårda tag både hemma och mot Syrien, och har grävt ner stridsyxan.