lördag 28 december 2013

Fattigdom i Tyskland

Enligt en artikel på Nyhetsbanken (översatt från tyska Junge Welt) ökar fattigdomen starkt i Tyskland. Med tanke på att detta är ett kärnområde i Europa och i världsekonomin är det märkvärdigt. Enligt en rapport från Tysklands Nationale Armutskonferenz (Nationella fattigdomskonferens) lever var sjunde tysk nära eller under fattigdomsgränsen. Då har man ändå inte sjunkit till USA:s nivå, där är det var sjätte. Men illa i alla fall. - Är inte Tyskland lika med välstånd, tjocka tyskar och glänsande mercor?

En reflexion: Tyskland exporterar så det dånar om det och har permanent överskott i utrikeshandeln. Borde inte detta, om man följer den normala tankegången hos handelsentusiaster, leda till ökat välstånd - och detta inte bara hos exportören utan också hos importören? Det kanske i själva verket är tvärtom. Lönerna hålls ner för att understödja exporten vilket torde drabba de som redan har låga löner - och vips är de nere i fattigdomsträsket. Men även bättre betalda torde få dålig löneutveckling, medan enligt känt mönster en liten grupp rika blir ändå rikare. De fattiga och de som ligger nära fattigdomsgränsen blir en tyngd som på sikt drar hela ekonomin nedåt (utom för de extremt rika som pysslar mindre med real ekonomi och mer med spekulation och plundring). Fungerande kapitalism kräver mängder av människor som konsumerar massproducerade varor på massmarknader. Mer efterfrågan måste in i systemet hela tiden, annars blir det varustockningar och kris. Och det är ju efterfrågan som sviktar när alltfler människor får svårare att få sin privatbudget att gå ihop. (Det här är ju inte bara en fråga för Tyskland, utan gäller också en kronisk över-exporterare som Sverige.)

Samtidigt slår billig tysk export ut länder med lägre utvecklad ekonomisk bas. Med EU-upplägget så kan svagare ekonomier inom EU inte skydda sig genom exempelvis tullar, och de tvingas dessutom att använda en valuta som är för dyr för dem. Enda sättet för dem att ta sig ur den fällan är att försöka med 'åtstramningar' som bland annat antas gynna deras export, vilket gör de interna kriserna ännu värre och jagar fram entusiastiska hel- och halvfascister ur samhällenas dunklaste skrymslen. - För övrigt verkar idén att alla skall exportera sig ur krisen ganska konstig. Skall alla ha exportöverskott då?

Så vad Tyskland skulle göra kanske handlar om att se till att mer av vad man producerar också konsumeras på hemmaplan, vilket kräver att fattigträsket dräneras. Se till att export och import går jämnt upp. Då minskar faran att andra länder krossas av den tyska ångvälten. - Men det är knappast troligt.

3 kommentarer:

Dan Gmark sa...

Enligt personer jag känner som har vänner och släktingar i Tyskland så är lönerna nu så nedpressade att man måste ha dubbla jobb för att klara hyran och maten. Sedan finns det naturligtvis också en övre medelklass som fortsätter att åka omkring i stora Mercedes och äta på flotta restauranger.

Björn Nilsson sa...

I USA lär det vara TRE jobb som krävs, så tyskarna har en bit kvar!

Jan Wiklund sa...

Facklig kamp för löneförhöjningar i Tyskland (och Sverige) skulle verkligen lösa en rad problem - mindre exportöverskott, mindre behov av åtstramningar i Grekland och Spanien.