onsdag 24 februari 2016

Konstig arkitektur och hemska (?) städer

Enligt en artikel hos BBC har den kinesiska regeringen  ingripit vad det gäller konstig arkitektur:

The Chinese government has issued a new directive banning "bizarre architecture", and criticising some of the "oversized, xenocentric, weird" buildings in the country.

China has seen a number of architectural gems springing up in recent years, including one building shaped like a teapot and another that has been likened to a pair of trousers.

Under the new directive, buildings are to be "economical, functional, aesthetically pleasing" and "environmentally friendly".

Med andra ord verkar inte arkitektur som skall "sätta [någon plats, välj själv] på kartan" vara uppmuntrad längre. Och det borde väl minska marknaden för icke-kinesiska arkitekter som kommer med konstiga idéer, av typen tekanna eller byxor. Titta gärna på BBC:s sida för dessa och andra underligheter. Kina har ju en egen lång tradition av hur man bygger, och den bör väl kineserna ta vara på?

Jag har klippt en del stadsbilder från nyhetsbyrån Nya Kinas (Xinhua) twitter. Antagligen finner de människor som till varje pris vill bygga tätt och högt mycket av det följande härligt och fantastiskt. Andra torde ha andra synpunkter.



Här är ett hus som liknats vid ett par byxor.






Månen över Beijing är OK, men det andra?




Här får jag närmast en känsla av undergång snarare än framgång.




3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja,glesa svenska städer med hus utslängda på gräsmattor s.k "hus i park" som saknar all form av urban kvalitet är väl kanske inget att sträva efter heller! Angående Kina så har man exempel på väldigt avantgardistisk modern arkitektur blandat med rena skräckexempel på hur man INTE borde bygga dvs som svensk miljonprogram fast det i Kina kan kallas miljardprogram. Visserligen ger detta många bostäder på kort tid men priset är nog ändå för högt rent miljömässigt. Nå, det har ju visat sig att människan inget lär av historien och så lär det fortsätta att vara...

Benny

Björn Nilsson sa...

En del kinesiska byggen är väl spökstäder uppsmällda på spekulation i glesbygder, så där kanske inte så många lider av att det ser konstigt ut. Fast det är ju dumt att slänga bort arbete och material på det sättet. En baksida av Dengs "reformer".

/lasse sa...

Det hade troligen varit till mer "nytta" med pyramider än de kinesiska spökstäderna. Men de fyller trots det syftet att stimulera ekonomin och få folk i arbete. Men helikoptermetoden torde vara mer miljövänlig och slösar inte med resurser som pyramider och krig.