söndag 9 april 2017

Det är bättre att stämma i bäcken än i ån


Årets första vitsippa

Häromdagen råkade jag på en artikel om kriminella gäng. En sak som jag fäste mig vid var när en forskare Lars Korsell på Brottsförebyggande rådet nämnde mc-gängen:

– Ja, det var ett stort misstag att vi inte tog mc-gängen på allvar när de etablerade sig, fortsätter Lars Korsell. Det ledde till en kedjereaktion där många kriminella tog efter eller tvingades gå ihop för att klara sig.

Med andra ord: ett tidigt ingripande hade kunnat förhindra mycket senare elände. Nu tickar mitt minne fram en episod från den tiden justitieministern hetter Freiwalds. I någon ort i Skåne höll ett mc-gång på att etablera sig. Folk blev naturligtvis oroliga. Ett möte sammankallades. Freiwalds åkte dit och talade om att staten inte tänkte göra någonting. Eventuella lokala initiativ för att möta ligisterna var därmed döda.

Nyss dödades fyra människor i Stockholm, och ytterligare några är skadade förmodligen för livet. För några år sedan dödades två människor på IKEA i Västerås. Gemensamt tycks vara att förövarna är personer som inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Med andra ord kunde sex människoliv ha sparats om dessa personer antingen lyfts ut eller åtminstone placerats någonstans där de inte kunde ge sig ut och ställa till otäckheter. Slapphet. Ta itu med problemen när de är färska och lätta att hantera, eller vänta och se dem mångdubblas! Stäm hellre i bäcken än i ån! Eller det kanske man inte gör i den liberaldemokratiska staten?

1 kommentar:

Martin Gustavsson sa...

För att stämma i bäcken krävs förnuft. Politiker som valts in av folket är reaktiva, men de har något som folket gillar.

De talar i floskler och skapar sig en aura av godhet. Vi måste avslöja deras floskler och klargöra varför deras godhet i själva verket är ondska, men göra det på ett sätt som gör att vi själva får den aura av godhet som folket kan rösta på.

Förnuft räcker således inte. Förnuftet måste presenteras med en känsla som kan få de goda att rösta gott även om de saknar förnuft. Det är utmaningen!