onsdag 31 oktober 2012

15-30 procent fattigpensionärer framöver?

Det går att vara professor i allt möjligt, exempelvis i Äldre och åldrande. En sådan finns vid Linköpings universitet och har skrivit en bok om pensionssystemets förväntade praktiska resultat framöver. Det kan ju passa bra som uppföljning till vad jag skrev om igår. Professorn säger bland annat följande:

– Vi har ett pensionssystem med inbyggda orättvisor, och om det får fortsätta verka lär vi få vänja oss vid att allt fler äldre blir fattiga, är slutsatsen. Inom en inte alltför avlägsen framtid beräknas 15-30 procent av pensionärerna vara fattiga.
...
Vi får en skiktning som vi inte sett sedan början av 1900-talet.

Hur löser man den här frågan då? För ett riktig oppositionsparti vore pensionerna en riktigt hård käpp att smälla i skallen på regeringen. Men var hittar vi ett sådant riktigt parti? Socialdemokraterna är ju djupt insyltade i de här försämringarna. Som systemet är upplagt nu är det ganska få yngre och medelålders som kan vara säkra på att inte utsättas för stora försämringar vid pensionen, och detta på grund av omständigheter som individen inte själv kan påverka. Ett sådant instabilt och farligt system är mycket svårt att försvara, men var finns angriparna?

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Många pensionärer är redan fattiga. Att leva på en pension på omkring 5.000 netto, som säkert en hel del tvingas göra idag, är inte lätt och det tillåter verkligen inga utsvävningar.

martin sa...

Det är ett orättvist system och klyftorna ökar för varje yrkesverksamt år. Ett vidrigt system.

Björn Nilsson sa...

Har för mig att Ny Demokrati på sin tid talade om 'fattigpensionärer'. Det parti som tar upp detta idag har tillgång till en rejäl politisk bomb.

Eftersom ett högstatusjobb ger högre pension oavsett hur ointressant det är för samhällets välbefinnande är systemet ännu orättvisare. Är en reklamdirektör viktigare än ett sjukvårdsbiträde?