fredag 18 november 2016

Säljer ut? Hur många nollor?

Nyhetsbyrån Xinhua, Nya Kina, skriver att Kina för fjärde månaden i rad sålt ut USAmerikanska statspapper. Det här händer ganska nära på senaste valet i USA, så man kan undra om det är en 'Clintoneffekt' eller något annat? Det kanske är "något annat" det handlar om, nämligen en långsiktig värdering av USA:s ekonomiska framtid. Om asiaterna har en känsla av att USA ohjälpligt är i utförsbacken och att landets pengar och andra värdepapper kommer att tappa sitt värde, då är det rimligt att minska tillgångarna. Detta oavsett vem som sitter i Vita huset. Och om de slutar köpa USA:s värdepapper framöver innebär det att de vägra finansiera amerikanarnas redan våldsamt skuldsatta ekonomi. Möjligen kan en energisk Trump ändra det på något sätt, men det är ingenting en försiktig asiat satsar på antar jag. För närvarande verkar hans kinapolitik vara lika oförutsägbar som mycket annat. Med Clinton hade kineserna nog kunnat räkna på mer öppen fientlighet direkt, inklusive sabelskrammel i Sydkinesiska sjön.

Xinhua skriver:

China shed its treasuries holding by 28.1 billion U.S. dollars in September, with the total holding down to 1.157 trillion U.S. dollars. It has cut its treasuries holding for four consecutive months. 
Det knepiga här blir att hålla reda på nollorna. 'Billion' och 'trillion' betyder olika saker i olika länder. Men jag antar att 'billion' är lika med miljard, alltså tusen miljoner (en etta följd av nio nollor, tusen miljoner), och 'trillion' är biljon (tolv nollor, en miljon miljoner). Så mycket så det är svårt att föreställa sig.

Kan man tänka sig att kineserna använder sina dollartillgångar i investeringar i enorma sidenvägsprojekt? Det är ju till synes en civil ekonomisk vision av handel från östra Asien till västra Europa, med järnvägar, landsvägar, oljeledningar och hamnar, men andra motiv av politisk natur bör finnas i bakgrunden. Bland annat att göra sig starkare just gentemot USA.

Även Japan säljer ut.

Japan, the second largest foreign holder of U.S. treasuries, also cut its holding by 7.6 billion dollars to 1.1364 trillion dollars in September. 

4 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Det handlar om obligationer som håller på att löpa ut, hävdar mina kapitalistvänner i NewYork. De tror inte att det är ett tecken på att Kineserna bytt strategi eller politik. Men samma människor brukar erkänna, efter ett glas, att ingen riktigt förstår sig på finansmarknaderna sedan guldmynfoten avskaffades.

Björn Nilsson sa...

Jo, jag funderade lite åt det hållet, men kan för lite om ämnet. Dock så sker ingen påfyllnad. Är det för att USA inte lånar på obligationsmarknaden längre, och i så fall varför: för att man har minskat lånebehov, eller för att det inte går att kränga obligationer som tidigare? Här brukar en del peka på Japan som förvisso enligt kursböckerna borde vara ett konkursbo men som ändå inte har problem att låna pengar, eftersom man har en egen valuta att betala med. Jaja, obegripligt, som sagt.

Anonym sa...

USA sjunker inte så länge folk i allmänhet har förtroende för det finansiella pyramidspelet! Den fiktiva ekonomin har sedan länge passerat den reella ekonomin i storlek men så länge folk fortsätter att pumpa in pengar i pyramidspelet så länge håller det. Alla med minsta insikt i ekonomi borde ju vid det här laget insett att USA är totalt bankrutt och man har inga som helst möjligheter (eller vilja?) att betala sina skulder. Kanske är det därför USA fortsätter med sin upprustning, vem ska tvinga USA att betala sina skulder eller kräva in de tillgångar man har i själva USA. Jag tror att USA kommer att fortsätta att parasitera på resten av världen så länge det går och den dagen resten av världen tillnyktrar och inser att man blivit lurad är flera år bort...alternativt så inser man det men man lurar sig själv att allt är i ordning. Kina och Ryssland verkar dock inse att att det ekonomiska spektaklet håller på att gå över ända men här i EU verkar inte den insikten finnas av någon anledning. Visst är politikerna i Bryssel korkade men det måste väl finnas någon "expert" även där som begriper som kan informera fyllegubben Juncker och de andra clownerna om läget.

Benny

Björn Nilsson sa...

Ja, förtroende är viktigt. Det är ingen tillfällighet att en con-man är kortare för confidence man, en skojare som inger förtroende. Det som händer nu är väl att de flesta inser att USA är en con-man-ekonomi, men att bluffen ännu hålls under armarna av en enorm krigsmakt. Men om/när den styrkan blir tveksam ..?

Nästa gång chefen för the Fed träder fram och säger att "alla fundamenta i ekonomin är goda" och att "ekonomin är i grunden urstark" är det skäl att springa och ta beteckning! För då lär kraschen inte vara långt borta. Men jag antar att kineserna bara i yttersta nödfall bidrar till att driva fram en sådan krasch, för den kan ju drabba dem själva rätt hårt.

Juncker får väl drömma sig bort över en rejäl whiskygrogg - eller två.